Közélet

AZ: Az európai baloldal nyomására adja fel Orbán az EPP-alelnökséget

Orbán Viktor múlt szombati ópusztaszeri beszédével, valamint az Európai Néppárt alelnöki tisztségének a miniszterelnök által tervezett feladásával foglalkoztak Magyarországot érintő, elemző írásaikban csütörtökön külföldi lapok.

A liberális osztrák Der Standard Orbán vitatott vér és rög beszéde címmel közölt tudósítást az ópusztaszeri emlékmű avatásánál elhangzottakról. Úgy tűnik, Orbán tudatosan kapcsolódik a Horthy-korszak jelképrendszeréhez, ezt mutatja a Kossuth tér korábbi állapotának visszaállítása is - írta a lap budapesti tudósítója, Gregor Mayer.

"De a turulmadárnak is ismét konjunktúrája van, Orbán olvasatában a nemzeti összetartozás szimbólumaként" - tette hozzá. Ez utóbbi kifejezés a lap értékelése szerint a trianoni békeszerződéssel elvesztett területek iránti, "legalábbis erkölcsi" igényt jeleníti meg.

A tudósító értékelése szerint Orbán ünnepi beszéde "vér és rög szimbolikájával jóval túlment azon, amit eddig hallani lehetett tőle". A magyar ellenzék többnyire ironikusan kommentálta a beszédet, amely azonban aggodalmat is kiváltott - jegyezte meg a szerző.

Orbánnak az Európai Unióval szembeni távolságtartó hozzáállását egy másik döntés is megerősíteni látszik - írta a Der Standard, beszámolva arról, hogy a Fidesz elnöke nem jelölteti magát újra az Európai Néppárt (EPP) alelnöki tisztségére.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor nem jelölteti magát újra az EPP alelnöki tisztségére.

A lap bécsi tudósítója, Stephan Löwenstein az Orbán Viktor feladja az EPP-alelnökséget című cikkében azt írta: a párt tíz alelnöki tisztségének egyikét 2002 óta betöltő magyar miniszterelnök politikája miatt az európai baloldal részéről nyomást gyakoroltak az EPP-re, hogy "szakítson" a Fidesszel vagy "határolódjon el" tőle. Ez a nyomás "valószínűleg erősödött volna", ha Orbán újra jelöltette volna magát a tisztségre.

A FAZ szerzője hozzátette: német kereszténydemokraták ugyan "védik" Orbán politikáját, de "ritka", hogy "első vonalbeli" politikusok kelnek a magyar miniszterelnök politikájának védelmére.

 

alelnök Horthy külföldi lapok EPP
Kapcsolódó cikkek