Közélet

Ficót jelölhetik Barroso utódjának

Robert Fico szlovák kormányfő lehet az Európai Szocialista Párt (PES) jelöltje az Európai Bizottság (EB) 2014-ben megüresedő elnöki posztjára - közölte saját információkra hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap csütörtökön.

A lap információi szerint az Európai Szocialista Párton belül két lehetséges jelöltet emlegetnek a jelenleg José Manuel Barroso által betöltött posztra, az egyik Robert Fico jelenlegi szlovák kormányfő, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, a másik pedig Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke.

Az EB elnökének személyéről eddig az (EU) tagországainak vezetői által alkotott Európai Tanács (EiT) döntött, ám Brüsszelben jelenleg már a választás módjának megváltoztatásáról folynak a tárgyalások. Az új elképzelés szerint a jövőben az egyes európai pártok állíthatnának jelölteket az EB élére. A jelöltek neveit jövőre hoznák nyilvánosságra.

A Hospodárské Noviny úgy tudja, Robert Fico jelölésének témája már a szlovák kormányfő és Angela Merkel német kancellár idén nyáron Berlinben tartott találkozóján is terítékre került. A gazdasági lap a téma kapcsán feltett - megerősítést vagy cáfolatot kérő - kérdésére Robert Fico kitérő választ adott. Szóvivője azt közölte: "A kormányfőnek egy érdeke van, hogy Szlovákiában maradjon".

Robert Fico neve a pozsonyi sajtóban mind gyakrabban merül fel a 2014-ben esedékes szlovákiai államfőválasztás egyik lehetséges jelöltjeként is, a jelenlegi szlovák kormányfő azonban ilyen irányú szándékát egyszer sem erősítette meg, igaz nem is cáfolta.

MTI-->

Európai Bizottság elnök jelölt Robert Fico
Kapcsolódó cikkek