Közélet

Karácsonyi apró betűzés, avagy mit kell tudni az ÁSZF-ről?

Így karácsony közeledtével egyre többen szánnak időt karácsonyi ajándékvásárlásra. Akiknek kevesebb idejük van az egyre inkább teret nyerő internetes vásárlással próbálják meg beszerezni meglepetéseiket. De akár terméket, akár szolgáltatást vásárolunk, előfordulhat, hogy az igazán fontos tudnivaló a szerződés apró betűs részében van? – teszi fel a kérdést a Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda

Amire mindig érdemes odafigyelni

A tömegesen kötött szerződések esetén úgynevezett Általános Szerződési Feltételeket alkalmaznak, mellyel nincs semmi gond mivel a törvényi előírások ezt lehetővé teszik.

A probléma az, ha mi ezeket nem ismerjük, nem győződünk meg arról, hogy számunkra is megfelelőek, elfogadhatóak. És valljuk be, így az ünnepek közeledtével egy-egy vásárlás esetén nem biztos, hogy mindig pontosan meggyőződünk a vásárlás feltételeiről.

Mi is pontosan az ÁSZF?

Az ÁSZF, vagyis az Általános Szerződési Feltételek rövidítése olyan szerződéses rendelkezéseket foglal magában, melyeket egyoldalúan határoz meg az, aki kibocsátja azt. Vagyis a gyakorlatban ezt az eladó, szolgáltató, szállító állítja össze. Általános Szerződési Feltételeket találhatunk például az internetes webáruházak oldalán is.

Tömeges, sok ember részére történő szolgáltatások esetében nem lehetséges, hogy minden egyes személlyel külön-külön tárgyalják meg a szerződési feltételeket. Gondoljunk csak bele, hogy hogyan is nézne ez ki, amikor bankszámlát nyitunk, vagy az új lakáshoz megkötjük a gázszolgáltatóval a szerződést, vagy éppen könyvet vásárolunk egy internetes könyváruházból? Ezért van meg a törvényi lehetősége annak, hogy valaki ÁSZF alapján kössön szerződést. Ne ijedjünk meg azonban, hiszen ilyen esetekben a törvény fogyasztóként fokozottan véd bennünket.

Hogyan kapunk védelmet?

Speciális fogyasztóvédelmi szabályoknak kell megfelelnie az Általános Szerződési Feltételeknek. Ha mégis megsértik ezeket a szabályokat, akkor bírósághoz fordulhatunk.

Az ÁSZF-ben foglaltak csak akkor válnak valóban a szerződés részévé, ha azokat fogyasztóként meg is tudjuk ismerni. Vagyis követelmény, hogy ezeket a fogyasztók számára elérhető helyen kell közzétenni, például kifüggeszteni az üzletben, vagy a cég honlapján elhelyezni, vagy akár külön tájékoztatóként átadni. A lényeg, hogy ahhoz bárki könnyedén hozzáférhessen, azt megismerhesse. Fontos, hogy a szerződéskötés előtt megismerhessük ezeket a feltételeket és azokat el is fogadjuk.

ászf szerződési feltétel
Kapcsolódó cikkek