Közélet

Megsemmisítette a regisztrációra vonatkozó szabályt az Ab

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseit, így az előzetes választási regisztrációra vonatkozó szabályt is.

Az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Az Alkotmánybíróság az MTI-hez eljuttatott közleményében megjegyezte: tartalmilag nem vizsgálták az előzetes választási regisztrációra vonatkozó rendelkezéseket, ezeket is formai, eljárási okokból semmisítették meg. A regisztrációval kapcsolatban a választási eljárási törvénybe foglalt rendelkezések érdemi vizsgálata a köztársasági elnök előzetes normakontroll iránti indítványa alapján folyamatban van, a döntés az ügyben január elején várható - írták.

választási regisztráció átmeneti rendelkezések Alkotmánybíróság
Kapcsolódó cikkek