Közélet

Orbán Viktort utánozhatja Victor Ponta?

A Berliner Zeitung baloldali német lap és a liberális Tagesspiegel a romániai választások eredményével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal kedden.

A Berliner Zeitung Románia nem Magyarország címmel közölt kommentárt, amelyben a szerző, Norbert Mappes-Niediek kifejtette: "a magyarországi jobboldaliak mindent elfoglaló autoriter meneteléséből" az a tanulság, hogy egy új alkotmányt lehetőleg a kormányzati többség és az ellenzék konszenzusával kell elfogadni. 

Romániában hasonló forgatókönyvre van kilátás, csak éppen fordított előjellel - tette hozzá a szerző a kommentárban, amely a berlini újság testvérlapjában, a Frankfurter Rundschauban is megjelent.

A Tagesspiegel Orbán példája szerint címmel közölt beszámolót a romániai választásokról. A szerző, Paul Flückiger kifejtette: Victor Ponta, az átmeneti kormány "vitatott miniszterelnöke" a kétharmados parlamenti többség megszerzését tűzte ki célul, amivel biztosítani kívánta a lehetőséget, hogy a saját belátása szerint változtathassa meg az alkotmányt, "hasonlóan, mint magyar kollegája, Orbán Viktor". A szerző egy román politológust idézve hozzátette, hogy Ponta számára Orbán kormányzása fontos modell.

külföldi lapok Orbán Viktor Victor Ponta
Kapcsolódó cikkek