Közélet

Tőzsdei vihart okozott az olasz kormányválság

Zuhanással reagált hétfőn a milánói tőzsde Mario Monti kormányfő lemondására és az olasz sajtó szerint Giorgio Napolitano államfő a pénzpiac alakulása szerint dönt a parlamenti választások időpontjáról.

Monti távozásával vihar söpört végig a pénzpiacon. A kormány több hónapos munkája semmisült meg a milánói hétfői megnyitása utáni néhány óra alatt - kommentálták a részvényzuhanást az olasz média gazdasági tudósítói. Úgy vélték, Napolitano a tőzsde alakulása szerint határoz a parlamenti választások időpontjáról. Ha a következő napokban a pénzügyi helyzet válságossá válik, az államfő a lehető legkorábbra tűzi ki a voksolást.

Napolitano úgy nyilatkozott, hogy egy hét múlva, szokásos karácsony előtti üzenetében jelenti be döntését. Sajtóértesülések szerint az államfő már karácsony előtt feloszlathatja a parlamentet rögtön a költségvetési törvény elfogadása után. A választásokat február 10-24. között tarthatják meg. 

"Lemondásom elkerülhetetlen volt. Elveszítettem a parlamenti többséget. Most viszont aggódom az egész olasz belpolitikai helyzet miatt" - hangoztatta Monti a baloldali La Repubblicának nyilatkozva. Esetleges miniszterelnöki jelölésére úgy reagált, hogy erre most nem tud választ adni. Monti hétfőn Oslóban a Nobel-békedíj átadási ünnepsége alkalmából tájékoztatja az EU vezetőit az itáliai helyzetről. 

"Hányan szavaznának Olaszországban Montira?" - kérdezte a Corriere della Sera. A milánói napilap szerint "krokodilkönnyeket hullatnak azok, akik most azt állítják, Itália nem lehet meg Monti nélkül (...) miközben egy éven át keserű orvosságként tűrték el". A Corrierének nyilatkozó Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke hangsúlyozta, hogy "nem lehet pokolba küldeni az olaszok eddig tett erőfeszítéseit".

A Berlusconi család birtokolta Il Giornaléban az jelent meg, hogy "a válságot Németország robbantotta ki és a Berlin diktálta római szakértői kormányra semmi szükség nem volt, mivel csak recesszióba taszította az országot".

"Nem félünk Montitól (...) de kíváncsi vagyok, van-e mersze a választásokon indulni, miután én megengedtem neki, hogy kormányfő legyen" - hangoztatta Berlusconi. Martin Schulzról, aki Berlusconi visszatérését az európai stabilitást fenyegető veszélynek nevezte, Berlusconi azt mondta, "elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament elnöke így nyilatkozzon az olasz belpolitikáról". Az IlSole24Ore szerint az olaszokat nem a pártok, hanem a túlzott adóteher foglalkoztatja.

Kormányválság olasz választás Olaszország mario monti
Kapcsolódó cikkek