Közélet

Egyre több a munkanélküli - veszélyben a fiatalok

A világon a mukanélküliek száma tavaly 4 millióval nőtt és 197 milliót ért el, s a számuk tovább fog nőni - jósolja az ENSZ szakosodott szerve, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

Az ILO jelentése szerint a legsúlyosabb a helyzet a fiatalok körében, a 24 éven aluliak csaknem 13 százalékának nincs munkája.

A globális idén várhatólag 5,1 millió fővel nővekszik, és további 3 millióval 2014-ben. A trend a csökkenését jelzi, s különösen áll ez a fejlett országokra. A Global Employment Trends 2013 elnevezésű jelentés szerint a világ munkaerő-állománya 6 százalékának nem volt munkája 2012-ben. A jelentés kiemeli, hogy Európában a munkanélküliek egyharmadának már több mint egy éve nem volt állása. Sokan fel is adják - a jelentés úgy becsüli, hogy 39 millió ember ki is vonult a munkaerőpiacról. A jelentés sürgeti, hogy költsenek többet a szakképzésre, hogy a fiatalok hozzáférhessenek a rendelkezésre álló munkahelyekhez. A jelentés arra is rámutat, hogy azokban az országokban, ahol megőrizték az iparitanuló-képzést - így Németországban, Ausztriában és Svájcban -, ott a legalacsonyabb a munkanélküliség a fiatalok körében.

munkanélküliség ILO
Kapcsolódó cikkek