Közélet

Hoffmann Rózsát nem érintették jól a hallgatói tiltakozások

A kormány komoly forrásokat szán a felsőoktatásra. Az európai uniós forrásokból pedig csak ebben az évben 70, plusz még 10 milliárd forintos összeg jut majd a felsőoktatásnak - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár hétfő este az Inforádió Aréna című műsorában.

Az államtitkár hangsúlyozta, a felsőoktatás kiemelt területe a társadalomnak, ezért a kormány szűk költségvetési mozgásterében is mindent megtesz, hogy ne csak a működőképességet, hanem a fejlődés lehetőségét is biztosítsa. Elmondta, hogy dolgoznak egy olyan rendeleten, amely hosszútávon rendezi a felsőoktatás finanszírozását.

Az oktatási intézmények január elsejei átvétele kapcsán Hoffmann Rózsa kijelentette, hogy zökkenőmentesen zajlik az átállás. Az államtitkár ennek kapcsán elmondta, hogy napi kapcsolatban van a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, s a jogi átalakítás miatt az irányítás szintjén felmerülő problémák korrigálásában is részt vesz. 

Hoffmann Rózsa beszélt arról is, hogy meglepték a december elején kezdődött hallgatói tiltakozások, és annak módszerei "nem érintették jól". Hozzátette:  a kormány határozott szándéka, hogy megegyezzen a hallgatókkal, ehhez azonban a másik félnek is engednie kell. Arra számít, hogy a "kölcsönös bölcsesség itt is győzni fog" és a hallgatók megértik, hogy az egész átalakítás értük történik. 

Arra a kérdésre, kitartanak-e amellett, hogy 16 szakon nem indul államilag támogatott képzés, az államtitkár azt mondta, információi szerint a kormány álláspontja ez ügyben változatlan, de a tárgyalásokon bármi történhet.

A pedagógusképzés viszont mindig államilag finanszírozott lesz - mondta Hoffmann Rózsa, kiemelve, hogy a kormány döntése értelmében a pedagógusképzésben részt vevők külön ösztöndíjat is kaphatnak. Az államtitkár kiemelte: oda is el kell jutni, hogy visszacsábítsák azokat, akik elhagyták a pályát. 

Ennek kapcsán szólt arról, hogy törvénybe iktatták a pedagógusi életpályamodellt, amelyhez béremelés is társul. Hoffmann Rózsa - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavaira hivatkozva azt mondta, "jó esély van" arra, hogy az életpályamodell szeptemberben elindul.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a mindenkire vonatkozik, de az oktatásban fennáll az egyedi menetesítés rendszere. Azt mondta, több mint kétezren vannak azok a pedagógusok, akiket érint a kettős juttatás, s akik egyedi mentességgel dolgozhatnak tovább. Az oktatási államtitkárság viszont azt szeretné, hogy a mostani tanév végéig ne történjen semmilyen változás, mert mint fogalmazott "a gyermekek érdeke, a pedagógiai érdek" ezt követeli. 

A tavaly év végén egyeztetésre bocsátott - szintén vitákat kiváltó - nyelvoktatási koncepcióról Hoffmann Rózsa azt mondta: az egy konkrét határidőket és vállalásokat nem tartalmazó fehér könyv, amely az irányokat jelöli ki, hogy legyen mihez igazodni a jövőben. A nyelvoktatási stratégia célja, hogy radikálisan emeljék a nyelvtudási szintet - hangsúlyozta.

Hoffmann államtitkár tiltakozás oktatás felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek