Közélet

Hatvanmillió plusz egymilliárd a világversenyekre

A Fővárosi Önkormányzat 60 millió forinttal támogatja az április és szeptember között Budapesten sorra kerülő nyolc világversenyt, amelyek között négy világbajnokság és két Európa-bajnokság szerepel. A kormányzat egymilliárdot ad a fővárosi versenyek megrendezésére.

„Ezek a versenyek hatással vannak a teljes budapesti sportéletre, amelynek finanszírozását jelentősen megemelte a városvezetés, az idén ugyanis közel 360 millió forintos támogatásban részesül a főváros sportja" – hangoztatta Szentes Tamás. A főpolgármester-helyettes szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a fővárosban világszínvonalú sportrendezvényekre kerüljön sor, s ehhez Budapest 30 millió forinttal járul hozzá.

A kormány közel egymilliárd forintot fordít a budapesti világversenyek megrendezésére, s ez is jól mutatja, hogy az államirányítás stratégiai ágazatként kezeli a sportot – hangsúlyozta Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős helyettes államtitkára.


A fővárosban április 14. és 20. között divízió I-es jégkorong-világbajnokságra, augusztus 5-től 12-ig vívó-vb-re, augusztus 10. és 23. között férfi kézilabda ifjúsági vb-re, szeptember 16-től 22-ig pedig birkózó-vb-re kerül sor. Április végén (25-28.) Budapesten rendezik a cselgáncs Európa-bajnokságot, május 9. és 12. között pedig a férfi karate Eb-t. Május elején a 10-18 éves cselgáncsozók nyílt nemzetközi Budapest Kupáját, június 15-én pedig az atlétikai Budapest Open nemzetközi versenyt bonyolítják le a fővárosban.

Idén Magyarországon rendezik a felsoroltakon kívül a négyesfogathajtók Európa-bajnokságát, a sárkányhajósok, a veterán atléták és a víz alatti hokisok világbajnokságát is. 2015-ig további három kontinensviadalt (köztük 2014-ben egy vízilabda EB) és egy vb hazai rendezését tervezik. Előzetesen 110 ezer sportoló érkezésével, illetve csak a szobafoglalások nyomán legalább 400 millió forintos áfabevétellel kalkulálnak.

A Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság lapunkkal korábban közölte, hogy a birkózó szövetség (MBSZ) 2012-ben összességében 273,7 millió forint állami támogatásban részesült. Ebből az MBSZ 26,7 millió, a 2013. évi Felnőtt Kötöttfogású, Szabadfogású és Női Birkózó Világbajnokság 2012. évben esedékes jogdíjának támogatásaként kapott meg. A szeptember 16-22. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezésre kerülő verseny tervezett költségvetése az MBSZ jelzése szerint mintegy 600 millió forint.

A Sport Nagyköveti Program (SNP) alapján 11 nemzetközi sportversenyt rendeztek Magyarországon 2012-ben. Ezeken több mint 19 ezer sportoló, és negyedmillió néző vett részt. Az elmúlt bő két évben Magyarország 15 jelentős sporteseménynek adott otthont. Az SNP 2012-ben 11 Világkupa, négy felnőtt és egy junior Eb mellett támogatta a Gyulai István Memorial Atlétikai Nagydíjat és a jégkorongozók olimpiai selejtezőtornájának megrendezését is. Állami támogatással valósult meg az ifjúsági öttusa vb és a junior öttusa Eb is.

Az ez évi büdzsében 4,8 milliárd forintot áll a Nemzeti Sportközpontok (NSK) rendelkezésére a nemrég védetté vált és egyéb sportlétesítmények fejlesztésére.

A fővárosban a Budapesti Olimpiai Központ továbbfejlesztésének keretében a tervek szerint 2020-ig a jelenlegi Puskás Ferenc Stadion körüli területen több mint tíz új létesítmény és a hozzájuk kapcsolódó parkolóház épül fel. Ezek közé tartozik például az új, 65 ezer férőhelyes, multifunkcionális nemzeti labdarúgó-stadion, amelyet a tervek szerint 2016-ban adnának át. A beruházási költségét korábban egyesek 77 és 100 milliárd forint közötti összegekre becsülték.

A Puskás Ferenc Stadion a helyén marad és felújítják, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas atlétikai stadionná alakítják át.
Istvánmezőn 2015 és 2020 között még egy úszó- és vízilabda komplexumot, egy 2500 férőhelyes multifunkcionális sportcsarnokot, egy edzőcsarnokot a labdajátékok számára, valamint egy tornacsarnokot alakítanának ki, de felújítják a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot és a Millenáris Velodromot is. Korábban ezeknek a létesítményeknek a rehabilitációját 65,8 milliárd forintra becsülték.

A fővárosi beruházások között szerepel például a budapesti Tüskecsarnok építésének folytatása is, mely 1996-ban állt le. a Tüskecsarnok mellé egy 50 méteres uszodát is építenek 2,2 milliárd forintból, amely várhatóan 2014 harmadik negyedévében nyithatja meg kapuit.

Jövőre felkészítik a budapesti uszodákat a 2014-es vízilabda Eb megrendezésére. Megújul a Hajós-Széchy és a Császár-Komjádi Sportuszoda is. A rekonstrukciót 2013. november 30-ig kell befejezni. A költségeket mintegy nyolcszázmillió forintra kalkulálták korábban. A Magyar Vízilabda Szövetség egymillió euró állami támogatást kap.
 A tervek egy része már elkészült, az engedélyezési és közbeszerzési eljárások után kezdődhet a munka. A Hajós-Széchy Sportuszodában többek között felújítják a medencéket, az öltözőket, a lelátót, a vízgépészeti berendezéseket. Kialakítanak egy új medencét, ami edzésekre is alkalmas lesz. Új sporteszközök kerülnek az uszodába. A Császár-Komjádiban korszerűsítik a fűtési és gépészeti rendszert.

birkózás Budapest támogatás főváros világverseny sport világbajnokság Emmi cselgáncs Európa-bajnokság jégkorong
Kapcsolódó cikkek