Közélet

Másfél milliárd forintból épül vízelvezető rendszer a vörösiszap sújtotta térségben

A helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztésére nyert támogatást a Közép-Dunántúli Operatív Programból (KDOP) Devecser és Kolontár, amellyel kiépítik és fejlesztik az önkormányzatok kötelező feladatkörébe tartozó települési vízelvezető rendszert - tájékoztatta a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-t.

Az 1,4 milliárd forintos projektet Devecser és Kolontár konzorciumi formában valósítja meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A száz százalékos támogatottságú projekt vízelvezető művek kiépítését szolgálja - közölték.

Az érintett településrészeken nagyrészt elégtelen kapacitású és nem alkot egységes rendszert a részlegesen kiépített zártszelvényű és nyílt árkos csapadékvíz elvezető hálózat, ugyanakkor a műszaki állapotuk is erősen leromlott, rendeltetésszerű működésre nem alkalmasak, ezért rekonstrukciójuk is szükséges - hangsúlyozta a fejlesztési ügynökség.

Devecseren a kastélyparkban keletkezett tó egy-két éven belül az élővíztől független volta miatt feltételezhetően elláposodna, és a kastélypark egy jelentős részét mocsaras, lápos terület borítani a megfelelő beavatkozás nélkül.

A projekt során rendezik Kolontáron és Devecser egy részén a csapadékvíz elvezető rendszert, felújítják a Malom-árkot, s összekötik a kastélypark tavával, amely ezáltal új funkciót kap, vízvisszatartó tározóként fog működni és rekreációs szerepet is betölt majd. A beruházás során egy több mint 24 kilométer hosszú, egységes, műszakilag megfelelő vízelvezető rendszer jön létre.

katasztrófa vörösiszap vízelvezető kolontár
Kapcsolódó cikkek