Az Európa, Közép-Európa legnagyobb rendezvényhajója, állandó helyszíne a kulturális rendezvényeknek, koncerteknek és színpadi előadásoknak. Többek között otthont ad a több, mint hatvan éves MÁV Szimfonikus Zenekar vacsorával és állófogadással egybekötött különleges koncertjeinek. Egyedülálló rendezvényhelyszín a Dunán úszó Európa hajó. Tágas termei és panorámaterasza, felszereltsége és elismert konyhája mellet alighanem az teszi vonzóvá, hogy a főváros egyik legszebb, ráadásul a hajó mozgásával folyamatosan változó kilátását nyújtja vendégeinek. A méretek – ezerötszáz négyzetméter, három szint, három terem, tetőterasz, összesen akár több, mint ezer férőhely – és a felszereltség kiválóan alkalmassá teszik az Európa hajót arra, hogy konferenciákat, esküvőket, banketteket, könnyű- vagy komolyzenei koncerteket, színpadi előadásokat lehessen a fedélzetén tartani. Hangmérnökök által tervezett, nagy teljesítményű, beépített hangtechnika biztosítja, hogy a vendégek a hajó összes termében kiváló hangminőségben élvezhessék a fellépőket. Arra, hogy az akusztikus élmény a vájt fülűek igényeit is kielégíti, bizonyíték lehet a MÁV Szimfonikusuknak az Európa hajón rendezett koncertsorozata.

A több, mint hatvan éves MÁV Szimfonikus Zenekar rendszeres közreműködője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, továbbá több olyan jelentős európai zenei rendezvénynek, mint a Bécsi, Római, Assisi és Lourdes-i fesztiválok. A zenekar e mellett egyedüliként mondhatja el magáról a hazai zenei együttesek közül, hogy közreműködött a „három tenor” legendás produkcióiban. Szintén a MÁV Szimfonikusok nevéhez fűződik a közelmúlt egyik legnagyobb közönségsikere, a Mozart-maraton. Az ország élvonalbeli hivatásos zenekarának repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed, így a hajón felcsendültek már Händel és Strauss művei mellett Ennio Morricone filmzenéi is.

A MÁV Szimfonikusok fellépéseit állófogadás és vacsora kíséri. Arról, hogy a dunai panoráma és klasszikus dallamok után kulináris élményekben is részesüljünk Tanács Attila mesterszakács, világbajnoki és olimpiai aranyéremmel díjazott ételszobrász gondoskodik. A felszolgálás gördülékenységéről – mint általában – a száz fős, profi személyzet gondoskodik. Az Európa hajó konyhaművészetének elismertségét jelzi, hogy igény esetén szárazföldi rendeléseket is teljesítenek.