Közélet

A trafikosok ötöde kiadta a cigit kiskorúaknak, a koncesszióval játszanak

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt ellenőrzések keretében vizsgálja azt, hogy a július 1-jét követően megnyitott Nemzeti Dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat. „Az idegenforgalmi főszezonban végzett hatósági ellenőrzések során az eddigiekben is voltak vizsgálatok e tárgykörben, az új szabályozás hatályba lépése, az átmeneti időszak lezárulta, nem utolsósorban a sajtóban megjelent tapasztalatok okán az elkövetkezendő időszakban a hatóság fokozott rendszerességgel és a jogszabályban megkövetelt szigorral lép fel a fiatalkorúak kiszolgálása ellen” – közölték.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közölte: az elmúlt hetekben a sajtóban és az elektronikus médiumok híradásaiban megjelent tudósítások szerint a dohányboltokban – a jogszabály és az új értékesítési rendszer alapvető céljával ellentétesen – több alkalommal előfordult, hogy az üzletek alkalmazottai kérdés nélkül kiszolgálták a 18 éven aluli vásárlót.

az eddigi hatósági ellenőrzések során a fogyasztóvédelmi felügyelőségek tapasztalatai nem támasztották alá, hogy általános jelenségről lenne szó (a felügyelőségekhez ilyen tartalmú panaszbejelentés sem érkezett), a hatóságok a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-vel együttműködve hétfő óta – az átmeneti, „türelmi” idő lejártát követően – fokozott ellenőrzéseket tartanak a dohányboltokban, kiemelt figyelemmel azokra a körzetekre és üzletekre, amelyek a híradásokban, illetve a hatósághoz érkező közvetlen jelzésekben szerepelnek.

„A héten lefolytatott ellenőrzések eredménye szerint a próbavásárlással érintett üzletek 21 százaléka adott el cigarettát fiatalkorúnak: ez az adat a korábbi évek jellemzően 50 százalékot meghaladó kifogásolási arányához képest jelentős javulást mutat” – áll a közleményben.

Szerintük pozitív tapasztalat, hogy a felügyelők a kilétük felfedését megelőzően több esetben is észlelték, hogy a kereskedő felhívta az éppen belépő vásárlót életkora igazolására, és aki 18 éven alulinak bizonyult, azt felszólították az üzlet elhagyására.

A jogszabály hatályba lépését követő első két hétben lefolytatott több mint 100 ellenőrzött egység 63 százalékában találtak a felügyelőségek munkatársai a törvényben előírt tájékoztatási kötelezettséggel összefüggő hiányosságot, melyek korrigálására a helyszíni ellenőrzések során felhívták a vállalkozók figyelmét.

A fogyasztóvédelmi hatóság – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – az olyan vállalkozást, amely az idézett tilalmakat megszegi, bírság kiszabásával sújtja, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pedig a hatóság adatközlésének eredményeképpen a koncesszió visszavonására is jogosult.

cigi dohány kiskorú trafik koncesszió
Kapcsolódó cikkek