Közélet

Megerősítették: maradhat a magyar telekomadó

Visszavonul a magyar telekomadóval szembeni pertben az Európai Bizottság, miután Franciaországgal szemben kikapott egy hasonló ügyben.

Visszavonja az Európai Bizottság azokat a kereseteket, amelyeket Magyarországgal, illetve Spanyolországgal szemben nyújtott be korábban az Európai Bírósághoz a távközlési szektorra kivetett különadókkal kapcsolatban - közölte az uniós végrehajtó testület néhány órával azután, hogy a Népszabadság megírta az értesülést.

Az Európai Bíróság június 27-én hozott ítéletében kimondta, hogy nem ütközik az úgynevezett engedélyezési irányelvbe a hírközlési szolgáltatókra kivetett franciaországi és máltai különadó. Ezért az Európai Bizottság július 18-án úgy döntött, hogy visszavonja a hasonló érveléssel alátámasztott, ugyanarra az irányelvre hivatkozó magyar és spanyol ügyeket - tudta meg a nol.hu.

Az uniós engedélyezési irányelv alapján a kormányoknak lehetőségük van úgynevezett igazgatási díjat szedni a távközlési szektor szereplőitől, az ebből származó bevételeket viszont az ágazati infrastruktúra, a hálózat, a szektor működésére, fejlesztésre kell fordítaniuk. A bizottság szerint ugyanakkor ezeket a bevételeket az állam a költségvetési egyenleg javítására használja. A bíróság június végén megállapította, hogy a vitatott nem minősül az irányelv értelmében vett igazgatási díjnak, és így nem tartozik annak hatálya alá, s elutasította a bizottság keresetét.

A bizottság 2010. végén indított kötelezettségszegési eljárást a különadó miatt, amely 2012 októberében lépett a bírósági szakaszba. Ezt vonta vissza most a bizottság a Népszabadság szerint.

EU telekomadó adó
Kapcsolódó cikkek