Közélet

Megszabadulnak a vesztes trafikosok pályázataitól, nincs perelhetőség

Németh Lászlóné utasítására küldi vissza a vesztes trafikpályázatokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. az érintetteknek. Az állami szervezet így megszabadul az adatoktól, megszünteti a perelhetőségét, és ellehetetleníti a későbbi bizonyítási eljárást – írja a hvg.hu.

Megszabadul a vesztes trafikpályázatoktól a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN Zrt.), hogy ne kérhessenek a szervezettől információkat a pályázati anyagokkal és azok elbírálásával kapcsolatban – állítják vesztes és nyertes trafikosok egyaránt. Egy neve elhallgatását kérő trafiknyertes a hvg.hu-nak azt mondta, az információt az NDN Zrt. vezető pozícióban dolgozó munkatársaitól hallotta. 

Mint arról a hvg.hu beszámolt, az NDN Zrt. egy hete elkezdte visszaküldeni a vesztes pályázatokat. A taktika tökéletes: a pályázatok visszaküldése után nem az NDN Zrt. lesz a vesztes trafikpályázatok birtokosa, és ha valaki adatigényléssel fordul a szervezethez ezekkel kapcsolatban, nem lesz abban a helyzetben, hogy teljesítse a kérést. A pályázati anyagok kiszórásával egyelőre úgy tűnik, a szervezet minden olyan kísérletet ellehetetlenít, amely azt próbálná bizonyítani, hogy nem jogszerűen születtek a trafikpályázatok eredményei.

A hvg.hu kérdéseire az NDN Zrt. azt válaszolta, azért küldik vissza a nem nyertes pályázatokat, mert Németh Lászlóné fejlesztési miniszter így rendelkezett, továbbá "a pályázati eredmények kihirdetésére, valamint a koncessziós szerződések megkötésére tekintettel megszűnt a nem nyertes pályázatok megőrzésének célhoz kötöttsége". A nyertes pályázatokat a szervezet nem küldte vissza, mivel azok a megkötött koncessziós szerződés elválaszthatatlan mellékletét képezik – fogalmazott válaszában az NDN Zrt..

Az NDN lépésével egy folyamatban lévő perben kihúzhatja a szőnyeget a sajtó és a jogvédő szervezetek alól – írja a lap. A trafikbotrány április végi kirobbanása után több médium, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország és a K-Monitor Közhasznú Egyesület közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-hez és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. A nemzeti dohányboltokhoz benyújtott nyertes és vesztes pályázatokra, a bírálati szempontokra és a bírálókra voltak kíváncsiak; miután a minisztérium ezt elutasította azzal az indoklással, hogy ezek az adatok nem közérdekűek, az adatkérő szervezetek pert indítottak.

A pályázatok visszaküldésével a lap szerint azonban az NDN Zrt. megszünteti a perelhetőségét, és ettől fogva a sajtónak és a jogvédő szervezeteknek egyénileg kellene megkérniük a veszteseket, hogy mutassák meg a pályázati anyagaikat. Ezeket kellene összehasonlítani a kiperelt nyertes pályázatokkal, azonban az NDN Zrt. ezt követően már hivatkozhat arra, hogy a vesztesek által bemutatott pályázatok nem egyeznek azokkal az anyagokkal, amelyeket benyújtottak.

Az NDN Zrt. egyébként jogszerűen szabadul meg a pályázatoktól, olyan jogszabály ugyanis nincs, amely arra kötelezné, hogy megőrizze a vesztes pályázatokat – mondta a hvg.hu-nak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője. Az ugyanakkor a jogi vezető szerint felvetődhet, hogy az NDN Zrt. rosszhiszeműen, pontosan az elindult per miatt szabadul meg azoktól az adatoktól, amelyeknek a kiadására kötelezhetné a bíróság.  

dohány trafikpályázat trafik
Kapcsolódó cikkek