Közélet

Könnygázzal oszlatják a tanárokat Brazíliában

Kábítólövedékkel és könnygázzal oszlatta a brazil rendőrség a tüntető tanárokat Rio de Janeiroban. A pedagógusok jobb munkafeltételeket követeltek a kormánytól. A tüntetők azt állítják, hogy az óriási tanítóhiány miatt túlzsúfoltak az osztálytermek, ahol így lehetetlen minőségi oktatást biztosítani.

Sao Pauloban és Rio-ban is elfajultak a tüntetések, ahol a rendőrség drasztikusan lépéseket tett meg a béke érdekében. A demonstráció egyik fő oka az alacsony fizetés és a kedvezőtlen munkafeltétel volt, ami a tanárok szerint már lehetetlenné teszi a megfelelő oktatást Brazíliában.

Több mint 10 ezer ember békésen tüntetett Rio központjában, pár óra elteltével néhány tüntető megtámadott néhány középületet, amire a rendőrség könnygázzal válaszolt.

Közben Sao Pauloban csuklyás emberek több bankot fosztottak ki, ekkor a rendőrség határozottan lépett fel az erőszakos demonstrálókkal szemben. Számos helyi ATM-et és bankot rongáltak, gyújtottak fel.

Brazíliában a tanárok már két hónapja tüntetnek a béremelésért. Becslések szerint összesen közel 50 ezer ember tüntetett a két városban, míg a rendőrség ezt kevesebbre becsüli.

tömegoszlatás könnygáz
Kapcsolódó cikkek