Közélet

Sztrájkra készek a szociális dolgozók

Megalakult a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság, amelynek elsődleges célja, hogy átlagosan legalább 20 százalékos béremelést harcoljon ki a szociális, idős- és fogyatékos otthonokban, a bölcsődékben, házi segítségnyújtásban dolgozó mintegy 145 ezer ember számára – értesült a Világgazdaság.

A sztrájkbizottság ügyvivője, Szűcs Viktória elmondta: mivel a „sztrájkkövetelésben érintett” munkáltatójuk nem meghatározható, vagyis nem tudni, kitől kell követelniük, a sztrájktörvény rendelkezése alapján a kormánynak kell kijelölnie tárgyalópartnert a számukra. Erre mától öt nap áll rendelkezésére.

Ezt követően, szintén a sztrájktörvény rendelkezései szerint további hét nap van arra, hogy a felek megegyezzenek, illetve ez idő alatt kell tisztázni az elégséges szolgáltatás mibenlétét. Szűcs Viktória ezzel kapcsolatban megjegyezte: a bentlakásos intézmények esetében nyilván nem kérdés, hogy egy esetleges munkabeszüntetés alatt is biztosítani kell egy minimumszolgáltatást, az olyan, nyitva tartási idővel rendelkező intézményeknél viszont, amilyen például a bölcsőde, megegyezés hiányában akár a bíróság iránymutatását is kérni kell majd.
Az ügyvivő hangsúlyozta: nem a sztrájk, hanem a megegyezés az elsődleges céljuk. Az, hogy az a 145 ezer ember, aki jelenleg a létminimumnál is kevesebb, 74.278 forintos havi nettó fizetésből kénytelen élni, 2008 után végre részesüljön béremelésben. Ennek mértékét egyébként az Orbán Viktorhoz eljuttatott levél úgy jelöli meg, hogy az egészségügyi illetmény- és bértáblát a szociális területen dolgozókra is terjesszék ki. Ez átlagosan 20 százalékos béremelést jelentene, amelynek nagyjából 30 milliárd forint a forrásigénye, munkáltatói járulékokkal együtt.

2010 83.721

2011 89.082

2012 72.554

2013* 74.278

*január-június

(Forrás: KSH)

-->

sztrájk szociális
Kapcsolódó cikkek