Közélet

Több ezer új bölcsődei férőhely 2014-től

A kormány folytatja a bölcsődefejlesztéseket, és jövőre 3 ezer új bölcsődei férőhelyet adnak át - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-vel.

A tárca azt követően adott ki közleményt, hogy Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a Pest megyei Solymáron egy új önkormányzati bölcsődét látogatott meg.

Az Új Széchenyi Terv keretében 190 millió forintos beruházással kialakított intézményben 40-48 gyermek ellátását tudják majd biztosítani. A tárca emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben több mint 3 100 bölcsődei férőhelyet adtak át, majdnem annyit, ahányat a jövő évre terveznek. A mostani kormányzati ciklusban megújult 2 270 férőhely és a jövő évben további 2 500 felújítása várható - tették hozzá.

A közlés szerint az összességében mintegy 28 milliárdos beruházásnak köszönhetően több mint ezer új munkahely is létesül.
A tájékoztatás szerint a gyermekek napközbeni ellátását és az édesanyák munkába állását segíti az Új Széchenyi Terv közel 10 milliárd forint értékű, a családi napközik fejlesztését szolgáló programja is.

A tárca szerint kiszámíthatóbbá válik és jelentősen emelkedik a bölcsődék finanszírozása azáltal, hogy az intézmények januártól a beíratott gyermekek után kapják a finanszírozást, és nem annak alapján, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek a bölcsődében. Ez azt jelenti, hogy 20-30 százalékkal több finanszírozáshoz jutnak az intézmények a jövő évtől.

A minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy a szociális területen mintegy 92 ezer munkatársnak, köztük a bölcsődei dolgozóknak emelkedik a bére 5,4 - 11,3 százalékkal a szociális életpálya modell első lépéseként. A dolgozók ágazati bérpótlékban részesülnek így havi bruttó bérük 6 ezer - 17 ezer forinttal emelkedik, a munkában eltöltött évektől és az iskolai végzettségtől függően. A kormány összesen 9,2 milliárd forint többletforrást biztosít erre a célra - írták.

Közölték, azok a családok, ahol az egy főre eső jövedelem nagyon alacsony, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak. A kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes étkezésére 30 százalékkal többet - az eddigi 68 ezer helyett 102 ezer forintot - fordít a kormány évente gyermekenként. Az idén januári emelésnek köszönhetően csaknem 6 ezer kisgyermek bölcsődei ellátása javult - fűzték hozzá.

A tárca közölte azt is, hogy a solymári bölcsődelátogatáson részt vett Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke, aki az egyesület nevében üdvözölte a kormány bölcsődefejlesztési programját és a hétvégén bejelentett szociális életpályamodell bevezetését, amelynek első lépése az ágazati bérpótlék.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek