Ha este nem is, délután szilveszterezhetnek három órán a tádzsik egyetemisták és főiskolások – így rendelkezett az oktatási miniszter. A délutáni közös és szerény programon, amelyen szavalnak, énekelnek és rajzolnak a diákok, erősen ajánlott a részvétel, ezt is ellenőrizik a felsőoktatási hatóságok.

Az este azonban bulizás nélkül marad, s még azt sem engedik, hogy a fiatalok egymásnak ajándékokat adjanak. Pedig ez több évtizedes hagyomány volt, 1936-ban a Komszomol kezdeményezésére honosították meg. Nem részletezték a döntést, csupán gazdasági körülményekre hivatkoztak.

A délutáni táncolás-éneklés után a nagyobb városok főterén gyülekezik majd a nép, a fővárosban, Dusanbéban például 22 méteres fenyőt állítottak fel, napokon át diszítették. Kora estétől a volt szovjet köztársaság legismertebb művészei lépnek fel, majd éjfél után nem marad el a tűzijáték.

A közös ünnepségen biztos nem lesz ott a Télapó, mert őt még december elején tiltólistára tették, az állami televizióban sem szerepelhetett.
A Szilveszter Tadzsikisztánban 1947 óta állami ünnep, ám az utóbbi években heves vita folyik arról, hogy egyáltalán szükség van-e az óév harsány búcsúztatására. Az ellenzők szerint ugyanis ez a fajta vígasság nem fér bele a muzulmán világképbe.