Közélet

Klicsko: Putyinék csak az erőszak nyelvén értenek

Ukrán képviselőkkel találkozott ma Kijevben Joe Biden amerikai alelnök.

Amerikai segítséget ajánlott az ukrán gazdaság rendbetételéhez Joe Biden alelnök ma Kijevben, és ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek le kell győznie a járványszerű korrupciót. A politikus ukrán parlamenti képviselőkkel, köztük Petro Porosenkóval, a legesélyesebbnek tartott államfőjelölttel folytatott eszmecseréje alatt hangsúlyozta, hogy a május 25-én tartandó ukrajnai elnökválasztás a legfontosabb az ország történelmében, és a megtartásához Washington kész támogatást nyújtani. Kiemelte: az Egyesült Államok hajlandó segíteni az ukrán vezetőknek abban, hogy az alkalmat megragadva megteremtsék a nemzeti egységet. Nyilvánvalóan Oroszországra utalva kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajna mellett áll az őt érő "megalázó fenyegetésekkel" szemben.

Biden szólt arról is, hogy Ukrajnának az energiabiztonság megteremtéséhez még időre van szüksége, ugyanakkor erősebb helyzetben lenne, ha nem függne az orosz gázszállításoktól.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke és frakcióvezetője a megbeszélésen sürgette, hogy az Egyesült Államok és Európa újabb és még keményebb szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben agressziója megfékezése érdekében. Szavai szerint ezeknek a szankcióknak a gazdaság minden területére ki kell terjedniük, hogy valóban "fájdalmasak" legyenek.

Sajnos, az orosz vezetés csak az erőszak nyelvén ért - jegyezte meg. Kifejtette ugyanakkor, hogy semmiféle szankció nem állítja meg Moszkvát, ha Ukrajna nem ad "erős és hatékony választ agressziójára". Szerinte ezért Kijevnek igen nagy szüksége van amerikai segítségre, hogy fegyveres erejét modern fegyverekkel és hadfelszerelésekkel láthassa el. Kifejezte továbbá meggyőződését, hogy Ukrajna destabilizálása érdekében Moszkva mindent megtesz az elnökválasztás ellehetetlenítéséért.

Biden klicsko Ukrajna Oroszország USA
Kapcsolódó cikkek