Közélet

A szakszervezeti szövetség a bérekről is egyeztetne

Azonnali tárgyalásokat kezdene az új kormánnyal a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) – nyilatkozta Pataky Péter elnök, aki tegnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt: fontosnak tartják a mielőbbi egyeztetéseket – többek között – a Munka törvénykönyve, a közszolgálati bérrendezés, valamint az év végén kifutó korkedvezményes nyugdíj témakörében.

Pataky véleménye szerint a Munka törvénykönyvében (Mt.) vissza kell állítani a dolgozói érdekképviseleti és érdekérvényesítési jogosítványokat, meg kell szüntetni a szervezkedés szabadságát korlátozó rendelkezéseket, illetve a köztulajdonú vállalatoknál a kollektív szerződés kötés szövetség szerint diszkriminatív szabályozását. Az elnök arra is kitért, hogy korrigálni kell a pótlékrendszert, a szabadság kiadását pedig a nemzetközi jogi normáknak megfelelően kell szabályozni.

Pataky Péter azt is elmondta: konkrét jogalkotási javaslatokkal is készülnek tárgyalásra. A szövetség és a kormányzat viszonya azonban nem minősíthető egyértelműen sikeresnek. Ezek kapcsolatban kijelentette: az előző kormányzati ciklusban nem voltak elégedettek a párbeszéddel, sok kérdésben jobb megoldásokat lehetett volna találni egyeztetéssel, de úgy vélik, hogy „a korábbi hibás döntések még mindig korrigálhatók”.

Székely Tamás alelnök arról beszélt, hogy június elején Brüsszel is megtette országspecifikus ajánlásait, és a szakszervezet által felvetett kezdeményezések sok ponton illeszkednek ezekhez. A szövetség a hosszabb távon megvitatandó ügyek között említette – egyebek mellett – a növekedéshez és a foglalkoztatottság bővüléséhez szükséges feltételek javítását, a bérek és jövedelmek felzárkóztatását, a nehéz gazdasági helyzetben lévők támogatását.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek