Közélet

Aláírták a magyar-türkmén gazdasági együttműködési megállapodást

Szijjártó Péter kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Annamuhammet Gochiev türkmén miniszterelnök-helyettes aláírta szerdán Budapesten a Magyarország és Türkmenisztán közötti gazdasági együttműködési megállapodást - tájékoztatta Fülöp Judit, Szijjártó Péter sajtófőnöke az MTI-t.

A megállapodás értelmében létrejön a gazdasági vegyes bizottság, amely az ősszel tartja első ülését. A bizottság feladata lesz a kereskedelmi forgalom növeléséhez szükséges döntések előkészítése és végrehajtása.

Türkmenisztán Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere a közép-ázsiai régióban. Tavaly a magyar jelentős növekedést követően, meghaladta a 110 millió dollárt.

Különös lehetőséget biztosít a gyógyszeripari együttműködés, hiszen a magyar Richter Gedeon gyógyszergyár termékei piacvezetők Türkmenisztánban. Más magyar vállalatok pedig több élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházást hajtottak végre a közép-ázsiai országban, mindez jó referencia Magyarország számára.

A tájékoztatás kitért arra is, hogy a türkmén gáz európai importja hozzájárulhat a források diverzifikációjához. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottság megkezdte, így magyar cégek számára részvételi lehetőség nyílhat a szükséges műszaki fejlesztések során.

megállapodás export aláírás Türkmenisztán
Kapcsolódó cikkek