Közélet

Extrém szúnyoginvázió jön: A katasztrófavédőkre bízták az irtást

A kormány átvállalta az önkormányzatoktól a szúnyoggyérítési feladatokat, amelyek szervezését a katasztrófavédelemre bízta. Az ehhez szükséges közbeszerzési eljárások lezajlottak, a szerződéseket megkötötték, ha az időjárás engedi, akár hétfőn megkezdődhet a gyérítés Budapesten és még hétszáz településen – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az enyhe tél, illetve a májusban nagy mennyiségben leesett csapadék következtében a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre. A helyzetet rontja, hogy az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le, ezek a folyók és belvízi területek mentén vannak jelen, vagy már ki is keltek, vagyis extrém mértékű szúnyoginvázióra van idén nyáron kilátás. További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak idehaza is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken. A hazai járványügyi szakemberek szerint előfordulhat, hogy ez a szúnyogfaj berepül az országba és az enyhe tél, valamint a csapadékos időjárás miatt állandó jelenlétére is számítani kell. A kormány mindezek figyelembevételével döntött a szúnyoggyérítési feladatok átvállalása mellett.

A szükséges közbeszerzési eljárásokat a katasztrófavédelem lefolytatta, ennek végeztével a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja a szegedi SZEMP Air Légiszolgáltató Kft., a békési Rovért Rovar-és Rágcsálóirtó Kft. és a budapesti Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt. által alkotott konzorciummal kötött szúnyoggyérítésre szóló szerződést.

A cégeknek összesen 820 ezer hektáron kell gyéríteniük a vérszívókat. A szerződés aláírását követően három munkanapon belül el kell kezdeni a munkát és a katasztrófavédelem által megjelölt időn belül be kell fejezni az első kezelést. Szeptember harmincadikáig 450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai, 10 ezer hektáron légi biológiai és ugyanekkora területen földi biológiai irtásra vállalkoznak a cégek. Valamennyi helyen és módszerrel egy-hat alkalommal kell gyéríteniük. Az ütemtervet a hivatásos katasztrófavédelem határozza meg, és minden esetben közzéteszi azt központi honlapján és Facebook-oldalán.

A katasztrófavédelem a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos szakértői feladatok ellátására a keszthelyi Pannónia Központ Szakértői és Tanácsadói Koordinációs Kft. és a budapesti Bio-Kalibra Környezetvédelmi Szolgáltató Bt. konzorciumával kötött megbízási szerződést. A konzorcium feladata az, hogy ellenőrizze a gyérítési munkákat, figyeljen arra, hogy azok a vonatkozó jogszabályoknak, az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott módszertan szerint, illetve a megkötött vállalkozási szerződés szerint zajlanak-e. A konzorcium adja ki az elvégzett munkáról szóló igazolást, ez alapján fizet a katasztrófavédelem a gyérítésért. Mindezeken kívül előzetes helyszínbejárást és -felmérést tartanak, valamint szúrópróbaszerűen személyesen is ellenőrzik a légi és a földi, kémiai és biológiai szúnyoggyérítési munkákat. A keszthelyi és a budapesti cég alkotta társulás feladatai közé tartozik az is, hogy monitorozza az ázsiai tigrisszúnyog hazai előfordulását az érintett területeken.

Az idei szúnyoggyérítés összköltsége kicsivel meghaladja az 1 milliárd 499 millió forintot.

Világgazdaság Online-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek