Közélet

Nagy veszélyben vannak a brazil gyerekek a vb alatt

2014. június 12-én kezdődik Brazíliában a 2014-es FIFA világbajnokság, amely élvezetes és biztonságos szórakozást kellene, hogy nyújtson minden futballrajongónak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Egy másik fontos esemény is a mai dátumhoz köthető, ugyanis szintén ma van a gyermekmunka elleni világnap - írja az UNICEF.

A gyermekmunka nemcsak sérti a gyermekek jogait, de olyan egyéb jogsértésekkel szemben is kiszolgáltatottá teheti őket, mint a fizikai és pszichés erőszak, a bántalmazás és a szexuális kizsákmányolás. A brazil törtvények tiltják, hogy gyermekek vagy 16 évnél fiatalabb kamaszok dolgozzanak az országban, mégis Brazíliában 3 millió 10 és 17 év közötti fiú és lány még ma is a gyermekmunka áldozata.

Előfordul, hogy Brazíliában a gyermekmunkáról csak mint a gyermekek jogainak súlyos megsértéséről beszélnek. Azonban a 2013-ban Brazíliában tartott két legfőbb esemény ideje alatt a kormány emberi jogi titkárságának segélyvonalára a gyermekek kizsákmányolásával kapcsolatos jelzések közül a gyermekmunkára vonatkozóan érkezett a legtöbb bejelentés.

Így hát indokolt és szükséges az, hogy a világbajnokság alatt megóvjuk a brazil gyermekeket és kamaszokat a gyermekmunkától. Különösen fontos ez az olyan kiszolgáltatott csoportokhoz tartozókra nézve, mint a háztartási alkalmazottként dolgozó lányok, a kábítószer-kereskedelem áldozatául eső fiúk vagy az afro-brazil és őslakos gyerekek - írja Gary Stahl, az UNICEF brazíliai képviselője.

Mivel a világbajnokság az iskolai szünet idejére esik, így a brazil gyerekek még inkább sebezhetővé válnak a gyermekmunka megannyi különböző formájával szemben. A legborzasztóbb visszaélésekre a szexuális kizsákmányolás, a pornográfia, a kényszermunka és a gyermekek biztonságára, egészségére és erkölcsi életére károsan ható tevékenységek adnak lehetőséget.

Brazília számos intézkedést tett már annak érdekében, hogy a létező gyermekvédelmi mechanizmusai hatékonyabb megelőzést és reagálást tegyenek lehetővé a gyermekek kizsákmányolásának módjai ellen, ideértve a gyermekmunkát is.

A lakossági tájékoztatás mellett a kormány ösztönözte a bűnüldöző szerveket és az igazságszolgáltatást, hogy keményebben lépjenek fel a bűnszervezet ellen, megerősítette a szakosodott szervezeteit, és nemrég elfogadott egy új törvényt, súlyos bűncselekménnyé nyilvánítva a gyermekek és kamaszok szexuális kizsákmányolását - olvasható az UNICEF oldalán.

gyermekmunka vb Foci UNICEF prostitúció
Kapcsolódó cikkek