Közélet

Teljesen szétesett a sérült gyerekeket ellátó rendszer

Olyan intézményvezetők pályázatait szerezte meg a 444.hu, akik sérült vagy speciális nevelési igényű gyerekekkel is foglalkoznak. Az összkép tragikus.

A dokumentumokból, amelyeket a 444.hu megszerzett, kiderül: az összeomlás határán jár a sérült gyerekeket ellátó rendszer. Van, aki arról ír, hogy az egész évre szánt költségvetést április végéig kimerítették.A közüzemi tartozások miatt például több helyen kikötötték a vezetékes telefont, mobiltelefon nincs, vagy már nem kezdeményezhető róla hívás. Ezekben az intézményekben a dolgozók és a vezetők saját mobiljukról, saját költségükre intézik a hivatali ügyeket.

Nem csak ezt, mást is hasonlóan kell megoldani: a cikk szerint a dolgozók kollégák visznek be játékot, saját maguk javítják a számítógépet vagy az összetört széket, visznek be egy kis radiátort, hogy télen ne fázzanak meg a munkatársak és a gyerekek. Van, ahol a vizsgálatokhoz szükséges eszközöket, például fülhallgatót is saját pénzből kell megvásárolnia a dolgozóknak, mert a korábban használt elromlott, az intézménynek pedig egy fillérje sincs cserére. Nem csak vizsgálat eszközre, másra sincsen pénz. Van, aki tisztítószereket, vagy irodai ellátmányt sem tudja mindig megvenni.

A közüzemi tartozások miatt például több helyen kikötötték a vezetékes telefont, mobiltelefon nincs, vagy már nem kezdeményezhető róla hívás - derül ki a cikkből.

A logopédusok létszáma sok helyen csökkent az átszervezés óta, van, ahol a korábbi 60 százalékára. Van olyan körzet, ahol 33 óvodából csak 9-ben járt logopédus. Nem hogy a gyerekek fejlesztése nem megoldott, de még szűrés sincs, hogy egyáltalán kiderüljön: kinek van szüksége foglalkozásokra. Csak az általunk megismert pályázatok alapján több száz gyerek nem jut logopédiai ellátáshoz.

A gyógytestnevelés ha lehet még rosszabbul megoldott. Van olyan körzet, ahol a rászoruló gyerekek 20 százaléka sem kap ellátást, és a szűrés is akadozik. Mivel az intézmények jelentős része nem akadálymentesített, a mozgáskorlátozott gyerek számára a bejutás nagyon körülményes.

nevelés sérült
Kapcsolódó cikkek