Közélet

Meghátrált a minisztérium a felvételi ügyében

Reagált az Emmi a hvg.hu megkeresésére, hogy miért szüntették be a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetőségét. A minisztérium állásfoglalása alapján a már beadott felvételikre nem vonatkozik a korlátozás.

Mint pénteken megírták, a közoktatási törvény módosítása után megszűnt a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetősége, és ennek hatálya kiterjedt a felvételire már jelentkezett diákokra is. Az Emmi reagált a hvg.hu cikkére, egyfelől megindokolta a lépést, másfelől tisztázta, hogy azokra nem vonatkozik a döntés, akik már beadták a jelentkezést, és félő volt, hogy szombaton hiába indulnak el felvételizni. 

A Németh Edit sajtóreferens által a hvg.hu-nak eljuttatott állásfoglalása szerint egyrészt az indokolta a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetőségének megszüntetését, mert előfordult, hogy jó tanulmányi eredménnyel is ismételtek volna évet tanulók (9., 11. évfolyamot). Másrészt pedig azért, mert túl nagy ár volt az Emmi szerint az elvesztegetett tanulmányi év (amit a diák megismételni kényszerült), illetve szerintük az sem szült jó vért, amikor egy évvel idősebb tanuló jelent meg egy osztályközösségben.

Nem vonatkozik azonban a rendelkezés azon gyerekekre, aki már beadták a felvételit. "Tekintettel azonban ara, hogy a középfokú felvételi eljárás során már egyes tanulók jelentkeztek a törvény hatályba lépése előtt (2014. december 9-ig), ezen tanulók esetében – figyelemmel a megkezdett eljárásra – ez a szabály még nem érvényesíthető."

Az Emmi ezután felhívja a figyelmet arra, hogy az iskolai követelmények ismertek, az iskolák pedig segytik a felzárkóztatást, felkészítést, segítenek a pedagógiailag helyes döntés meghozatalában - ezért ha szerintük egy diák felsőbb osztályba léphet, nem indokolt szülői kérésre mégis ugyanabban az évfolyamban tartani. Az iskolatípusok közötti váltásra pedig továbbra is marad mód - "ha például a gyermeket nyolc évfolyamos gimnáziumba nem veszik fel, akkor két év múlva a hat évfolyamos  képzésbe jelentkezhet, majd után a négy évfolyammal működő gimnáziumokba, vagy más középiskolába".
 
Kérdés, mi lesz azokkal, akik egy év után csak egyszerűen iskolát váltottak volna ilyen módon, mert rosszul változtattak, és már más érdekli a gyereket - ezek szerint akkor nekik két évet le kell húzni az iskolában, és csak akkor válthatnak - derül ki a hvg.hu cikkéből.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek