Közélet

Ramádinál bombázták a terroristákat

Az amerikai és a szövetséges légierő csapásokat mért az Iszlám Állam (IÁ) dsihadista szervezet fegyvereseire Ramádi iraki város környékén, amelynek központját előzőleg elfoglalták a szélsőségesek - derült ki a katonai koalíció pénteken kiadott közleményéből.

A kommüniké szerint a koalíció gépei csütörtök reggel óta 12-12 légicsapást hajtottak végre Irakban és Szíriában. Irakban Bejdzsi, Fallúdzsa és Ramádi környékén támadtak, Szíriában pedig al-Haszaka és Kobani környékén.

Washingtoni idő szerint péntek este újabb csapásokat mértek IÁ-célpontokra Ramádi térségében.

Thomas D. Weidley, az amerikai tengerészgyalogság dandártábornoka, a koalíciós erők vezérkari főnöke pénteken a kuvaiti főhadiszállásról telefonon nyilatkozva kitartott amellett, hogy működik az IÁ elleni stratégia, és hogy a terrorszervezet mind Irakban, mind Szíriában defenzívába kényszerült.

Pénteken az IÁ a Bagdadtól 110 kilométerre lévő Ramádi központjában tartományi és városi kormányzati épületeket foglalt el, és ellenőrzése alá vonta a bejdzsi olajfinomító nagy részét. A legnagyobb észak-iraki város, Moszul eredetileg tavaszra tervezett visszafoglalása ma már csak távoli cél lehet.

Weidley az IÁ propagandafogásának minősítette azt az állítást, miszerint a terrorszervezet teljes egészében elfoglalta Ramádit, Anbár tartomány székhelyét. Szavai szerint voltak már hasonló támadások a város ellen, és ezeket az iraki kormányerők rendre visszaverték.

A Pentagon azt állítja, tudatában volt annak, hogy az IÁ Irakból való kiszorítása évekig is eltarthat, amikor 2014 augusztusában elindította a légicsapások sorozatát. Az arab országban jelenleg valamivel több mint háromezer amerikai katona vesz rész a hazai erők kiképzésében, tanácsadásban és amerikai objektumok védelmében.

Weidley tábornok szerint jelenleg nincsenek tervek az amerikai katonai jelenlét megerősítésére, vagy a csapatoknak a frontvonalak közelébe vezénylésére. A parancsnok elismerte, hogy az IÁ "epizódszerűen" ellenőrzése alá tudja vonni Irak egyes területeit, de ezek a sikerek állítása szerint kisebbek és fenntarthatatlanok.

"Lesznek jó napok és rossz napok Irakban. Az IÁ arra törekszik, hogy ezt egy rossz nappá tegye Ramádiban. Mi mindig is azt mondtuk, hogy ez egy hosszú harc lesz" - hangoztatta washingtoni sajtótájékoztatóján Jeff Rathke külügyi szóvivő.

Joe Biden amerikai alelnök a ramádi támadás hatására az amerikai fegyverszállítások felgyorsítását ígérte pénteken telefonon Haider al-Abádi iraki miniszterelnöknek. A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok nehézfegyvereket, egyebek között AT-4-es típusú, vállról indítható rakétákat, valamint lőszert és egyéb felszerelést fog eljuttatni Irakba.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek