Közélet

Pontatlan statisztikákkal igazolja magát Kína

Minimálisan csökkent a munkanélküliség Kína 65 legnagyobb városában májusban az előző hónaphoz képest – legalább is a saját statisztikai hivataluk szerint.

Az ázsiai ország statisztikai hivatalának adatai szerint a vizsgált 65 legnagyobb városban 5,1 százalék volt az átlagos ami 0,05 százalékponttal alacsonyabb az áprilisban mérthez képest. Éves összehasonlító adat azért nincs, mert a statisztikai hivatal csak a múlt év novemberétől végez ilyen számításokat.

Elemzők szerint a statisztikák meglehetősen pontatlanok, a munkanélküliség ennél nagyobb lehet. A kimutatások alapja ugyanis a migráns munkások - a lakosság több mint 10 százaléka - nem szerepel azokban. Ez a magyarázata annak is, hogy a munkanélküliségi ráta még a gazdasági világválság 2009-es kirobbanását követően sem változott jelentősen, miközben Kínát sem hagyta érintetlenül a globális gazdaság megroggyanása.

A kormány el akarja kerülni a munkanélküliség jelentősebb növekedését, miután az idei első negyedévben hétéves mélypontra lassult az ország gazdasági növekedése. A kormány ezért azt tervezi, hogy idén 10 millió új munkahelyet teremt, amelyből több mint 3 milliót már létre is hozott az első negyedévben.

munkanélküliség statisztikák
Kapcsolódó cikkek