Öt elnök – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke; Donald Tusk, az euróövezeti csúcstalálkozó elnöke; Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke; Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, valamint Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke – ma tették közzé a gazdasági és monetáris unió (GMU) elmélyítésére irányuló nagyszabású tervüket.

A terv intézkedései idén július 1-jén indulnak, és az elképzelések szerint legkésőbb 2025-ig ténylegesen kiteljesedik a gazdasági és monetáris unió. A jövőbeli gazdasági és monetáris unió elgondolásának megvalósítása érdekében három szakaszban végrehajtandó konkrét intézkedésekre született javaslat. Egyes fellépésekre már a közeljövőben szükség lesz – köztük európai betétbiztosítási rendszer bevezetésére –, egyes intézkedések pedig – például az euróövezet kincstárának létrehozása – hosszú távon eredményezhetik a szuverenitás megosztását az euróövezet tagállamai között.

A tervet ma bemutató öt elnök víziója, hogy a messzemenően stabil és átlátható GMU érdekében nagyobb hangsúlyt kell helyezni az intézményekre. Mindez összhangban áll Jean-Claude Juncker mélyebb és méltányosabb gazdasági és monetáris uniót célzó prioritásával is.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.