Közélet

Terrorizmus miatt öt év börtönt kapott egy csecsen férfi Ausztriában

Ausztriában ötéves börtönbüntetésre ítéltek egy csecsen származású férfit terrorista szervezetben való részvétel és kiskorúak pornográf képeinek birtoklása miatt.

A bíróság indoklása szerint a 30 éves férfi Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől kapott fegyveres kiképzést.
   
Az elítélt, akinek pere még januárban kezdődött, a tárgyalás folyamán végig tagadta, hogy terrorista lenne. Vallomása szerint nem harcolt Szíriában, csupán menekülteknek segített. A férfit tavaly nyáron fogták el az alsó-ausztriai Heidenreichstein településen.
   
A perben meghallgattak négy tanút is, akik a csecsenföldi Groznijból kapcsolódtak be videókonferencián keresztül az alsó-ausztriai Kremsben tartott meghallgatásba. Egyikük azt vallotta, hogy anyja halála után nagyrészt elvesztette emlékezetét, ezért sokáig maga sem tudta, hol van, csak azt, hogy valahol a török-szíriai határon. A tanúk vallomása szerint menekülttáborban voltak, és szegény embereknek nyújtottak segítséget, például fát vágtak számukra az erdőben. A Kurier című osztrák lap beszámolója szerint a bíró kérésére a grozniji tolmácsot kicserélték egy ausztriai fordítóra, mivel a bíró a csecsen tolmács fordításában számos ellentmondást érzékelt.
   
Az elítélt férfi telefonján több olyan fotót is találtak, amelyeket Szíriában készített önmagáról. A vádlott vallomásában azt mondta, hogy a Kalasnyikov géppisztolyt csak a fotó kedvéért fogta kézbe. A telefonján zajló adatforgalom szerint a férfi az interneten lehallgatókészülékek és megfigyelő kamerák után is keresgélt.
   
Az ítélet nem jogerős, a védő és az ügyészség is jogorvoslatért fellebbezett.

 

MTI-->

terrorizmus csecsen Ausztria
Kapcsolódó cikkek