Közélet

Elolvadt Hillary Clinton előnye

A statisztikai hibahatáron belülre került Hillary Clinton előnye Donald Trumppal szemben: a közvélemény-kutatásokat vezető demokrata elnökjelölt a HuffPost Pollster felmérése szerint 0,4 százalékponttal vezet a legnépszerűbb republikánus jelölt előtt.

A friss adatok szerint tizennégy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt mindkét párton belül stabil a legnépszerűbb jelölt előnye saját pártjának többi elnökaspiránsával szemben. A HuffPost Pollster összesítése szerint a demokratáknál Hillary Clinton népszerűsége közel duplája a második helyezettének: ő most 45,2, Bernie Sanders pedig 23,3 százalékos népszerűségen áll. A harmadik hely Joe Bidené, őt 17 százalék támogatja - igaz, a mostani alelnököt úgy támogatják ennyien, hogy hivatalosan még be sem jelentette az indulását, egyelőre még csak a támogatottságát igyekszik a stábja felmérni. Rajtuk kívül még három jelölt van, ám egyikük támogatottsága sem éri el a másfél százalékot sem.

A republikánusoknál 17 jelölt indult eddig, ám Donald Trump előnye egyre nagyobb: ő 32,1 százalékon áll, a listán pedig Ben Carson követi őt 13,8 százalékos népszerűséggel. A többi jelölt közül Jeb Bush (8,3 százalék), Ted Cruz (6,1 százalék), Marco Rubio (5,5 százalék) és Mike Huckabee (5,0 százalék) népszerűsége van 5 százalék fölött. Mindkét nagy pártnál jövő február 1-jén kezdődnek az előválasztások.

Azokban a felmérésekben, amelyek már a jövő novemberi elnökválasztás esélyeit mérik, egyelőre teljes a demokraták fölénye, ám Trump itt is jön fel. A HuffPost Pollster szerint ha most lenne a választás, és mindkét pártból a jelenlegi legnépszerűbb jelölt indulna, akkor Clintont az amerikaiak 44,0, Trumpot 43,6 százaléka támogatná - ez pedig azt jelenti, hogy már statisztikai hibahatáron belüli a különbség. Ha Clintonnak Jeb Bushsal kéne megküzdenie, akkor 48,7-43,0 arányban nyerne, ha pedig Carsonnal, akkor 45,7-42,4 arányban. A Real Clear Politics ennél valamivel nagyobb előnyt mér: ott egy Clinton-Trump harcnak 45,8-43,4 százalék volna a mostani eredménye. Biden népszerűségét Trumppal szemben nem mérték - Bush előtt 46,8-41,0 arányban vezet az alelnök.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek