A kormány határozottan elutasítja a menekültek kötelező befogadására vonatkozó uniós kvótarendszer tervét, és úgy véli, a határőrizet tagállami hatáskör.

Egyébként Magyarország jól tudna kijönni ebből a rendszerből, mivel a legdurvább becslések szerint sem kellene 1000 embernél többet befogadnia. A képletet a lakosság, a az eddig befogadott menekültek száma és a alapján számolják ki. Hazánk esetében ez a kontinenstre érkező menekültek 1,53 százalékát jelenti - írja a 444.hu.

Megváltozott hangnem
 
A 444 számolt be arról, hogy tegnap a berlini magyar nagykövet, Czukor József a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozott a budapesti Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetről, majd a menekültkvótáról. Czukor arról beszélt, hogy az uniós törvények alapján Németországnak sok menekültet vissza kell majd küldenie abba az országba, ahol regisztrálták, és mivel 300 ezer ember is érkezhet év végéig Európába, ez aggasztja a kormányt.

Ekkor tette fel a kérdést a műsorvezető, hogy nem volna-e mégis érdeke Magyarországnak elfogadni a Németország által favorizált kvótarendszert, mire meglepő módon Czukor úgy reagált, hogy ezt is egy lehetséges megoldásnak tartja. A riporter erre erre annyira meglepődött, hogy még vissza is kérdezett, hogy jól hallotta-e, de erre Czukor megerősítte, amit mondott.

Majd hozzátette: egyszerre egy feladatot kell a közösségnek megoldania, az első pedig az, hogy gyűjtőtáborokat létesítsen a főbb belépési pontokon,  és szigorúbb kritériumok szerint vizsgálja azt, hogy ki az, aki menekül, és ki az, aki gazdasági célból kíván bevándorolni Európába. Szerinte ezután lehet majd beszélni a menekülttömeg Európán belül történő elosztásáról.

(A beszélgetést itt tekintheti meg. Az ominózus kérdések és válaszok a felvétel 10. percétől hangzanak el.)