A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) útjára indítja a Magyar Templeton Programot.

A Csermely Péter hálózatkutató professzor nevével fémjelzett kísérleti jellegű tehetségazonosító és -gondozó programnak az a célja, hogy megtalálja a kivételes magyar tehetségeket a 10–29 éves korosztályban, és a kiválasztottaknak egyéves, személyre szabott tehetségtámogatási programot alakítson ki. A kezdeményezés a Templeton World Charity Foundation finanszírozásával, a European Social Fund, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társfinanszírozásával és a szövetség szakmai együttműködésével 2015. szeptember 15. és 2017. február 28. között, első alkalommal Magyarországon valósul meg.

A szakértők háromszáz, kifejezetten a kognitív (megismerő folyamatokon, gondolkodáson alapuló) tehetségterületeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar fiatalt válogatnak be a programba hazánkból és a határon túlról. Közülük kétszáz 10–19 éves tehetséget a program honlapján elérhető nagy képességteszten kimagaslóan teljesítők közül választanak be. A tesztet 2015. október 20-ig tölthetik ki a jelentkezők. Továbbá száz 20–29 éves, már alkotó fiatalt hívnak meg a programba korábbi eredményeik alapján.

A programba bekerülő tehetségek alkotják majd a Junior Templeton Fellow Networköt, amelyben mintegy háromszáz szakmai és szociális mentor segítségével lehetőségük nyílik tehetségük kibontakoztatására. A kiválasztottakat 2016 márciusától egy éven át a legkiválóbb és legsikeresebb magyar tudósok, üzletemberek, szakértők támogatják majd képzésekkel, személyes mentorálással. Emellett képzésekben vehetnek részt, innovációs és kutatólabor-látogatásokon, tehetségnapokon, társadalmi felelősségvállalásra nevelő programokon fejlődhetnek.

A beválogatás során felfedezett, szintén kimagasló eredményt elérő, de a programból kimaradó fiatalokat meghívják a szövetség más tehetséggazdagító programjaiba és a Junior Templeton Fellow Network nyílt rendezvényeire. A szakemberek további százötven hátrányos helyzetű, 5–8 éves kivételes gyermeknek is tehetséggondozó segítséget nyújtanak.

A Magyar Templeton Program egyedisége az elindítók szerint az újszerű beválogatási és tehetségsegítési módszertanában rejlik: a program létrehozói a fiatal kiválóságok felfedezésére és mentorálására új, modellértékű módszertant dolgoztak ki, amelyet a szakemberek a hazai program tapasztalatai alapján más országokra is adaptálhatóvá tesznek. A jelentkezők beválogatása összetett, sokoldalú rendszerben történik: IQ, szókincs, munkamemória, problémamegoldás, motiváció és kreativitás mérésével.