Közélet

Vállalkozások ezreiről derül ki, hogy feketén foglalkoztatnak

Négy és fél év alatt több mint százezer alkalommal indított vizsgálatot a feketefoglalkoztatás leleplezéséért az adóhivatal, szabályszegésre öt eljárásból átlagosan egyben derült fény - olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

A tetten ért gazdasági szereplők alkalmazottaik bejelentésének elmulasztásával megközelítőleg négymilliárd forint közteher befizetését próbálták elkerülni, a hatóság viszont ennek behajtása mellett négymilliárdos bírságot is kiszabott rájuk. A tapasztalatok szerint a feketézést egyelőre nem lehetett kisöpörni az építőiparból, de gondok mutatkoznak a mezőgazdaságban, a vendéglátásban, valamint a fuvarozás és a takarítóipar területén is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője, Kis Péter András a lapnak elmondta, az utóbbi időszakban évente mintegy 25 ezer ellenőrzést végzett el a szervezet, jogsértésre az esetek körülbelül húsz százalékában derült fény. A szóvivő kiemelte, az építőipar hatalmas adóügyi kockázatot hordoz magában, az ágazatban manapság is jelentős méreteket ölt a bejelentés nélküli munkavégzés.

Visszaélésekre rendszeresen bukkan a hatóság a gazdaság más területein is. A tapasztalatok szerint munkaügyi feketézésre leginkább ott kerülhet sor számottevő méretekben, ahol a feladatok elvégzéséhez sok alkalmazottra van szükség, ilyen lehet a mezőgazdaság, a vendéglátás, a személy- és vagyonvédelem, a fuvarozás vagy a takarítás.

NAV feketemunka Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Kapcsolódó cikkek