Közélet

Mégis terrortámadás áldozata lett az orosz gép?

Az egyetlen ésszerű magyarázat az, hogy külső tényező miatt zuhant le szombaton a Sínai-félsziget fölött Kogalimavia légitársaság utasszállítója – közölte a társaság főigazgatója.

A Kogalimavia korábban már hivatalosan közölte, hogy bár a (akkor még libanoni tulajdonú) repülő farokrésze 2001-ben megsérült, a hibát már régen kijavították és nem tartják valószínűnek, hogy műszaki hiba okozta a tragédiát.

A repülő 18 éve volt üzemben, 2012 óta szolgált a Kogalimaviánál, ez alatt az idő alatt 56 ezer órát töltött a levegőben.

Az A-321-es típusú repülőgépen a személyzettel együtt 224 ember utazott, amikor szombaton, eddig tisztázatlan okokból lezuhant a Sínai-félszigeten. A katasztrófát senki nem élte túl, a halottak közt van 17 gyermek is.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezett korábban magára vállalta a tragédiát, de biztonságpolitikai szakértők szerint nem valószínű, hogy le tudták volna lőni a több mint 9000 méteres magasságban repülő gépet.

A Kreml szóvivője a BBC-vel azt közölte, nem zárják ki, hogy terrorcselekmény történt.

A tragédia okát egy nemzetközi bizottság vizsgálja egyiptomi vezetéssel. A fekete dobozt megtalálták, annak tartalmát néhány napon belül tudják értékelni.

Oroszország sínai-félsziget terrorcselekmény Egyiptom utasszállító
Kapcsolódó cikkek