Közélet

Talán soha nem kapják el a kölni molesztálókat

Kevés esélyt lát a német rendőrség arra, hogy szilveszterkor, majd az azt követő karneváli mulatságon történt rablások és szexuális bűncselekmények elkövetőiket elkapják.

Valószínűleg soha nem kerül rendőrkézre a legtöbb férfi, akik Kölnben csoportosan követtek el szexuális bűncselekményeket és rablásokat - nyilatkozta Köln rendőrfőnöke, Jürgen Mathies.

A rendőrfőnök azt mondta, a téren készített felvételek nem elég jó minőségűek. Pár lopást ugyan látnak a felvételeken, de többnyire az áldozatok személyleírására tudnak támaszkodni. Hozzátette, eddig 75 embert azonosítottak, többségük észak-afrikai állampolgár. Egy részük illegálisan lépett be Németország területére vagy éppen folyamatban van a menedékkérelmük elbírásása.

Mathies kiemelte, eddig ötszáz bűnügyi panasz érkezett hozzájuk, amelyek negyven százaléka szól részben vagy egészben szexuális jellegű támadásról. A nyomozás ugyan folytatódik, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy az összes elkövető a német rendőrség kezére kerül - mondta Jürgen Mathies.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Kettőt megerőszakoltak. Más városokban is történtek hasonló támadások. A tanúk többsége arab vagy észak-afrikai származású támadókról számolt be.

Kölnben 66 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést

Kölnben és térségében 66 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést a karneváli szezon idején.

A bejelentett szexuális bűncselekmények száma 266,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi 18-hoz képest. Az emelkedés "egy lehetséges magyarázata az áldozatok és tanúk megváltozott feljelentési hajlandósága" - áll a közleményben, amelyben kiemelték, hogy a kölni rendőrség az utóbbi hetekben több alkalommal felszólította a lakosságot, hogy minden egyes szexuális támadás miatt tegyenek feljelentést.

erőszak Köln
Kapcsolódó cikkek