Közélet

Tízmilliárdot is visszakérhet Brüsszel a Belvárostól

Jávor Benedek, a európai parlamenti képviselőjének kérdésére válaszolt úgy az Európai Bizottság, hogy "elindították azt az eljárást, amelynek során Magyarországtól visszakövetelhetik azokat kifizetett pénzeket, amiket a Budapest Szíve programra költöttek" - írja a Vs.hu.

A kiskörúton belüli felújítás összesen 15,18 milliárdba került, ebből 9,9 milliárd uniós forrás.  A programot korábban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálta, tavaly januárban keresték meg a magyar ügyészséget, ami márciusban rendelt nyomozást “különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt”.

Az ügy a BRFK korrupció elleni főosztályához került, március elejei nyomozási határidővel. Az OLAF szerint a közbeszerzéseket úgy írták ki, hogy azoknak csak a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-ből és a Bau Holding 2000 Zrt.-ből álló konzorcium felelt meg. A VS.hu úgy tudja, hogy nem is a kivitelezők, hanem tervezők után nyomoznak a rendőrök. A hatóságok azt gyanítják, hogy egyoldalú előnyhöz juthattak a tervezési munka elvégzői, emiatt vagyoni hátrány is érhette az V. kerületi önkormányzatot, aminek vezetője a kérdéses időszakban Rogán Antal volt.

vs.hu
Kapcsolódó cikkek