Közélet

Trump sikere lidércnyomás a piacoknak

A befektetők rémálma látszik valóra válni az USA-ban, ahogy Donald Trump egyre jobban áll az elnökjelöltségért vívott küzdelemben.

Egyre valószínűbb, hogy november 8-ig a bizonytalanság lesz a fő motívum a piacokon, miután az amerikai elnökválasztási kampány egyik legfontosabb napján, az e heti szuperkedden világossá vált: nehéz lesz elkerülni, hogy Donald Trump legyen a republikánus jelölt. A párt színeiben, de politikai outsiderként induló milliárdos a jelölőgyűlést tartó 11 államból hétben győzni tudott, ellenfelei közül Ted Cruz hármat húzott be, Marco Rubio egyet – ők mindketten szenátorok. Az ugyan megnyugtató lehetne, hogy a demokrata oldalon nagyot ment Hillary Clinton – hét államot és egy amerikai területet vitt el, csaknem mindenhol fölényesen legyőzve a négy államban nyertes Bernie Sanderst –, de a piaci szereplők a jelek szerint most nem erre figyelnek.

Trump eddigi, a gazdaságról és a piacokról szóló megnyilatkozásai alapján leginkább az rajzolódott ki, hogy mit nem akar. Beszédeiben konkrétumok nélkül, de vehemensen támadta egyebek közt az USA kereskedelmi partnereivel való kapcsolatokat, a Wall Street magatartását, a bevándorlókat, illetve az eddigi bevándorlási politikát, a tevékenységüket külföldre, például Mexikóba telepítő amerikai vállalatokat, az egészségügyi reformot, és így tovább. Üzleti körökben különösen aggasztónak tartják a más országok, köztük Kína ellen intézett retorikai támadásokat. Az üzletember korábbi nyilatkozatai szerint Kínát meg kellene bélyegezni a jüan árfolyamának manipulálása miatt – amelyet ő csak illegális exporttámogatásnak nevez –, és véget kellene vetni annak, hogy ellopják az amerikai szellemi tulajdont. (A szellemi tulajdonjogok ügyében Washington és Peking között évek óta tartó tárgyalásokon tavaly ért el némi előrelépést az Obama-kormányzat.)

Adóügyekben közelebb állnak Trump ismert elképzelései a hagyományos republikánus elvekhez, vagyis hogy csökkenteni kell a vállalati adóterheket, és egyszerűsíteni az adórendszert – olyan támadást azonban még nem intéztek republikánusok az USA adóhivatala (IRS) ellen, mint amilyeneket ő szokott, magát is az általa egyszerűen felszámolni kívánt IRS áldozataként feltüntetve. Trump arra is utalt már, hogy megszüntetné a hedge fundok és a befektetési társaságok adókedvezményeit – a Reuters által megkérdezett elemzők szerint ez előbb-utóbb eladási hullámot válthat ki, főleg ha az ellenjelölt a közvélemény-kutatásokban Clintonnal szemben is erősödni kezd. Az elemzői véleményeket nagyjából az a hedge fund menedzser foglalta össze, aki úgy fogalmazott a hírügynökségnek, hogy idén Trump testesíti meg a befektetők lidércnyomásait. Az üzletember szóvivője erre úgy válaszolt, hogy olyanok kritizálják a potenciális elnökjelöltet, akik felelősek a 2007–2008-as válságért, ezért teljesen hiteltelenek.

is lehet a vége

Még annak a lehetősége is veszélyes, hogy Donald Trumpból elnök lehet – jelentette ki a The Washington Postban megjelent cikkében Lawrence Summers, a Fehér Ház gazdasági tanácsának elnöke, volt pénzügyminiszter. A gazdaság már most is csak alig 2 százalék körül bővül, jelentős részben a bizalomhiány miatt. Ha megerősödik az az érzés, hogy egy protekcionista demagóg rövidesen az Egyesült Államok elnöke lehet, az biztosan nagy bizonytalanságot vált ki bel- és külföldön. A kockázati prémiumok ebből fakadó növekedése bőven elég lehet ahhoz, hogy recesszióba lökje az USA törékeny gazdaságát – figyelmeztetett Summers. Az az aggály pedig, hogy az USA protekcionista és izolacionista irányba megy, könnyen alááshatja a bizalmat számos feltörekvő piacon, és beindíthat egy pénzügyi válságot.

Trump Clinton USA szuperkedd
Kapcsolódó cikkek