Közélet

Szívműtétet hajtottak végre Robert Ficón

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Robert Fico szlovák kormányfőn abban a pozsonyi szívkórházban, ahová a múlt héten került kivizsgálásra - jelentette be a kórház vezetése és Tomás Drucker szlovák egészségügy miniszter a műtét után tartott rövid sajtótájékoztatón.

A műtét sztenderd módon zajlott, a szlovák kormányfő állapota stabil - közölte a Szív és Érrendszeri Megbetegedések Intézetének (NÚSCCH) igazgatója, Mongi Msolly oldalán az operációt elvégző főorvossal. További, a műtét mibenlétére vonatkozó további információkkal azonban nem szolgáltak.

Az operációról elsőként beszámoló Denník N című szlovák liberális napilap előzőleg, saját értesüléseire hivatkozva azt írta: Robert Ficón vélhetően koszorúér-műtétet hajtottak végre. Ez a műtéti beavatkozás az összeszűkült szíverek átjárhatóbbá tételére szolgál, rendszerint 3-6 óráig tartó, igényes operációról van szó.

Robert Fico a múlt héten csütörtökön egy előre nem tervezett kivizsgálás miatt került kórházba. A szlovák kormányfőt megfigyelésen benntartották, de sem állapotáról sem diagnózisáról nem közöltek információkat, a miniszterelnök családjának kérésére hivatkozva. Hivatalos forrásokból korábban csak annyi került napvilágra, hogy Robert Ficón kórházi tartózkodása idején kardiológiai kivizsgálások sorát hajtották végre. Meg nem erősített lapinformációk szerint Fico akut koszorúér szindróma miatt került kórházba.

Fico
Kapcsolódó cikkek