Közélet

Nyáron is marad a határzár

Fél évvel meghosszabbíthatják határaik ellenőrzését egyes schengeni országok, ez idő alatt megszűnhet a törökök vízumkötelezettsége.

A nyári turistaszezonban is ellenőrzésekre kell számítani a schengeni övezet egy részében, ha az Európai Bizottság ma engedélyezi az érvényben levő határintézkedések életben tartását. A hét elején Ausztria, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia és Svédország közös levélben kérte a májusban lejáró korlátozások hat hónapos meghosszabbítását – tudta meg német belügyminisztériumi forrásokból a Deutsche Welle. Erre várhatóan meg is kapják az engedélyt, de csak azokon a határátkelőkön, ahol már most is zajlik valamilyen ellenőrzés – értesült a Politico európai kiadása. Ez azt jelenti, hogy Ausztria nem építheti meg a tervezett kerítést az olasz–osztrák határon, a hatalmas teherforgalmat áteresztő Brenner-hágónál, csak a magyar–osztrák, illetve a szlovén–osztrák határokon tarthatja életben a kontrollt.

A hat ország közül először Németország állította vissza a határőrizetet tavaly szeptemberben, a menekültválság csúcspontján, azóta ezt többször meghosszabbították, legutóbb május 12-ig. Dánia januárban kezdte újra ellenőrizni a Németországgal közös határát, és a mostani levéllel párhuzamosan hétfőn bejelentette, hogy ezt folytatni akarja a schengeni szerződésben megengedett maximális ideig, azaz még két évig. Ha a kétéves hosszabbítást nem is, a félévest minden bizonnyal megadja a bizottság, már csak azért is, hogy ne nehezítse meg a saját terve elfogadását.

Brüsszel ugyanis várhatóan ugyancsak ma tesz javaslatot arra, hogy a török állampolgárok kapják meg a vízummentességet: ez volt az egyik fő feltétele a márciusi megállapodásnak, amelynek értelmében Törökország segít megoldani az EU-nak a menekültkérdést. Ankara akkor vállalta, hogy májusra teljesíti az ehhez szükséges 72 feltételt, ezek között vannak technikai előírások, mint a biometrikus útlevelek bevezetése, illetve politikaiak, mint például a kisebbségek jogok biztosítása. A BBC értesülései szerint Törökország már kevesebb mint tíz feltétellel adós, de egyes tiltakozók szerint a legutóbbi idők fejleményei, beleértve a kurdok, az ellenzéki politikusok és a sajtó elleni támadásokat, nem tennék lehetővé a vízummentesség megadását.

A bizottsági javaslatot az Euró­pai Parlamentnek és az egyes tagországoknak is el kell fogadniuk: Törökország mindenesetre látványosan csökkenteni tudta a rajta és Görögországon keresztül Európába érkező menekültek száma. A fő célországban, a tavaly több mint egymillió menekültet befogadó Németországba idén januárban még 64 700-an kértek menedékjogot, áprilisban viszont már csak 5485 fő érkezett ezzel a szándékkal.

határzár határ Schengen Törökország EU
Kapcsolódó cikkek