Közélet

Elkészült a 2017-es költségvetés

Egy utolsó nagy szavazásrohammal letudták a munkát a képviselők, mielőtt elkezdődik a parlament nyári szünete. A 2017-es büdzsé mellett még az idei büdzsét is átírták. Matolcsy György is bemegy ma az ülésre, hogy válaszoljon az ellenzékiek kérdéseire.

Pár perc erejére visszatért a parlamentbe a tavasz egyik slágertémája, a vasárnapi zárva tartás. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője beszélt arról napirend előtt, hogy "a profitéhség kapott egy lehetőséget a munkaadók részéről, és a szolidaritás hiánya a társadalom egy részétől". Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a vasárnapi orlandói lövöldözés kapcsán beszélt arról, hogy milyen terrorveszélyt hordoz a kontrollálatlan migráció - "különösen igaz ez akkor, ha valaki máshonnan érkezik, bár már itt születik". Ezek után nagy szavazások kezdődtek, a képviselők alaposan belehúznak, mielőtt nyári szünetre mennek.

Ma elkészült a költségvetés: még a délelőtt, az ülés egyik első napirendi pontjaként megszavazták a 2017-es büdzsét a képviselők. Nagy meglepetés ma már ebben nem várható, mindössze az utolsó gombot nyomják rá a múlt héten megszavazott módosítások utáni végleges szövegre. Az utolsó módosításokról itt írtunk bővebben - a jövő évi büdzsé igazi vesztesei az önkormányzatok lesznek. Az eredetileg benyújtott javaslathoz képest a legnagyobb változást az iskolák államosítása hozta, emiatt a jövő évi önkormányzati támogatásokat 27 milliárd forinttal csökkentették, és további 21 milliárdos extraadót vetettek ki a testületekre.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke arról beszélt a szavazás előtt: a javaslat megfelel a stabilitási törvénynek, az államadósság csökkenne az ott leírt számok alapján. A felülről nyitott előirányzatok azonban összességében növelhetik a hiányt, ezért nagy fegyelmezettségre volna szükség a gazdálkodásban.

A költségvetés több mint 2500 sorából majdnem 1500 esetében egyetlen fillérrel sem emelkedik az előirányzat az ideihez képest, míg 381 tétel esetében kisebb lesz az állami pénz az ideinél.

Az MNB nem mindenben hitt a kormánynak: csak az Országvédelmi Alap részleges eltörlése esetén tartható az egyébként is lazább 2,4 százalékos hiánycél – áll a jegybank elemzésében, amely szerint túltervezettek az áfa-, az szja- és a járulék-bevételek.

Átírták az idei költségvetést is

Mielőtt azonban elfogadták a 2017-es büdzsét, amelyről azt mondták, azért jó ilyen korán elfogadni, mert a gazdaságpolitika stabilitását mutatja, átírták még az ideit is, 420 milliárdos átcsoportosításról döntöttek. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a szakképző centrumok állami támogatását több 100 milliárd forinttal, 640 milliárd forintra növelték. Több pénzt szánnak a Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásának 2015-ről áthúzódó kiadásaira, az otthonteremtési program bővítésére, valamint a hazai fő- és mellékúthálózat felújítására. Az elfogadott javaslat egy új előirányzata összesen 6 milliárd forintos forrást nyújt a budapesti elővárosi közlekedés támogatására, továbbá megteremtették az anyagi hátterét a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (6,1 milliárd forint), a még idén megvalósuló kulturális és sportrendezvényeknek és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési stratégiának (2,1 milliárd forint). Hat fővárosi kiemelt sportegyesület támogatását megduplázták és így összesen 3,4 milliárd forintra emelték, míg a Magyar Kézilabda Szövetség 1,9 milliárd forintot kapott feladatai ellátására.

Betilthatják az Ubert

Ma szavaztak arról a javaslatról is, amellyel betilthatják az Ubert. Ideiglenesen, legfeljebb 365 napig blokkolni lehet azokat az internetes oldalakat, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak - döntött az Országgyűlés.

A tiltás akkor rendelhető el, ha a taxiszolgáltatást szervező vagy közvetítő nem felel meg a kormányrendeletben meghatározott diszpécserszolgálati követelményeknek és ezen engedély hiánya miatt a hatóság bírságot szabott ki, a megbírságolt pedig tovább folytatja ezt a tevékenységet. A közlekedési hatóság 365 napra rendeli el a tiltást.

A blokkolást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezi és ellenőrzi, a blokkoló határozatnak - külön megjelölés nélkül is - valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltató a kötelezettje.

Egy nagy Klik helyett jön a több tucat kis Klik

Módosították az oktatás szabályait is: létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami iskolafenntartónál és differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok.

Törvényben a kötelező szülőtartás

Átírták a Ptk.-t: a módosítás törvényi szinten nyomatékosítja a nagykorúak szülőtartási kötelezettségét, továbbá egy új megtérítési igényérvényesítési lehetőséget is bevezet arra az esetre, ha a tartásra önhibáján kívül rászorult szülő szükségleteinek ellátásáról a tartásra köteles gyermek helyett más gondoskodik, akinek ez egyébként nem lenne kötelezettsége.

Az ilyen ellátás ellenértékének megtérítését a tartást nyújtó egy éven belül követelheti a tartásra kötelezhető gyermektől. Az indoklás szerint "tehát olyan idős személyek esetén, akiknek a szociális ellátásáról akár állami, akár egyházi fenntartású intézmények - nem térítésmentes szociális ellátás juttatásával - gondoskodnak és az idős személy az ellátás ellenértékét nem, vagy csak részben tudja finanszírozni, a ki nem fizetett térítési díjat követelni lehet a szülője iránt tartásra kötelezhető nagykorú gyermektől".

Nagy roham az Eb előtt

Több nemzetközi ügyről is szavaztak a képviselők, mielőtt elmennek Eb-t nézni: a menekültügyben üzentek egyet az Európai Bizottságnak, elfogadták, hogy Montenegrót felvegyék a NATO-ba, és még egy magyar-ghánai megállapodást is megszavaztak a diplomata útlevelekről. A menekültügyről még egy szavazást tartottk: azért módosítottak törvényeket, hogy könnyebben lehessen a határon lefolytatni a menekültügyi eljárást. A külképviseletek szabályait is átalakították.

Eljött Schiffer András nagy napja: az LMP most távozó társelnöke még korábban beadott egy javaslatot arról, hogy miként reagáljon a parlament és a kormány az EU és más országok megállapodásaira, főként az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményre. Ezt a kormánytöbbség nem csupán napirendre engedte, hanem ma délelőtt még meg is szavazták azt. De szóba kerültek a szavazások közt a szerzői jogok, a kárrendezési, a hulladékkezelési törvény is. Szavaztak a borgazdálkodás szabályairól, az energiaügyekről, a kulturális örökségvédelemről és területrendezési szabályokról, a településkép védelméről. Döntüttek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság ügyeiről, módosították az MFB-törvényt és energetikai törvényeket.

Rokonairól kérdezik Matolcsyt

A délután már a kormány és az MNB kérdezéséről szól. Ma van a nap, amikor Matolcsy György jegybankelnök is kénytelen lesz bemenni válaszolni a hozzá beadott kérdésekre.

Bárándy Gergely a Növekedési Hitelbankról kérdezte Matolcsyt  - szerinte a jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás azért alapította a bankot, hogy a családtagokat kifizethesse. Nem sok kicsit a rokoni szál a kifizetésekben? - kérdezte.

Politikai támadást indítottak a jegybank ellen, ehhez hamis állításokat használnak - válaszolta Matolcsy. Szerinte hamis állítás az, hogy a vs.hu Szemerey tulajdonában lenne, és a többi vád is hamis. "Miért is ne vásárolhatna valaki külföldi bankot Magyarországon (...) miért is vállalna diszkriminációt, hogy azért nem ad hitelt valakinek, mert az a neve, ami?" - kérdezett vissza.

Bárándy azt is megkérdezte ezután Matolcsyt: igaz-e a pletyka, hogy a 8-as számot száműzte az MNB épületéből, és hogy igaz-e az a híresztelés, hogy csak olyan lehetett a titkárnője, aki egy bizonyos napon született. Arra is emlékeztetett: az elévülés tíz év, ami a politikában beláthatatlan idő. Matolcsy erre nem válaszolt, azt viszont elmondta, hogy Trócsányi László igazságügy-miniszter is az unokatestvére.

A parlamentbe várják Polt Pétert is, a legfőbb ügyészt a jobbikos Szilágyi György kérdezné arról, hogy "az ügyészség asszisztál a korrupciós bűncselekmények eltitkolásához?"

De megkérdezték a kormányt arról is, hogy miért kellett az államnak 70 millió forintot költenie arra, hogy minden iskolának megvegyék Rákay Philip könyvét a tanévkezdésre? Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint a Szabadság tér ''89 – a rendszerváltoztatás aktái című könyvsorozatra aközben költ a kormány, hogy krétára és ceruzára nincs pénz az iskolákban. Rétvári Bence arról beszélt a válaszában: a műsor a tévében nagyon népszerű volt, több százezren nézték, ezután jött az ötlet, hogy adják ki könyvként is. "Futott egy műsor, ami nagyon népszerű volt, és ezután többen gondolták azt, milyen nagyszerű volna az, hogy minél többen ismerjék meg a rendszerváltás elleni időszakot. És nem csodálom, hogy épp a szocialisták ellenzik, hogy minden diák minden iskolában megismerhesse a Kádár-korszakot" - mondta az államtitkár.

Parlament költségvetés szülőtartás
Kapcsolódó cikkek