Közélet

Emberi felelőtlenség miatt az emberiséget éri veszteség

Megrázó képek járták be a sajtót a héten és egy hír: a cincinnati állatkertben lelőtték Harambét, a 17 éves hím gorillát, hogy így mentsék meg a kifutóját övező vizesárokba zuhant négyéves kisfiút. Az emberiség elveszített egy veszélyeztetett ezüsthátú nyugati síkvidéki gorillát és megnyert egy emberéletet. No meg a tapasztalatot: a kihalófélben lévő populációk még az állatkertekben sincsenek biztonságban az emberi felelőtlenségtől.

Budapest Felbolydult az internet népe Harambe kilövésének hírére. Aki látott már közelről gorillát (Budapesten órákra le lehet cövekelni előttük), ismeri a faj rendkívüli képességeit és intelligenciáját, nagyon elszomorodott az állat kilövésének hírére. A helyzet kétségkívül vérfagyasztó volt, mert a hatalmas hím nem bántotta ugyan, de tíz percig izgatottan cipelte, más források szerint vonszolta a fiút, mielőtt beavatkozhattak a helyi illetékesek. Két választása lehetett a zoo vezetőjének: az altatólövedék és az élesfegyver. Mivel életveszélyesnek ítélte a helyzetet és az altatólövedék csak percek múlva hatott volna, az utóbbi mellett döntött.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője szerint vélhetően okkal tette.

„Látni kell, hogy a gyermek húsz-harminc centiméterre lehetett a gorillától, már csak ezért is azt gondolom, hogy ha bármi mást választhattak volna Cincinnatiben, ami a happy end ígéretét hordozza, akkor elkerülték volna Harambe kilövését” – mondta Hanga Zoltán. A szóvivő hozzátette: a világon mindenütt szigorú protokoll szabályozza a teendőket azokra az esetekre, ha veszélyes állat kiszabadul vagy ember kerül az élőhelyére. Az első szempont minden esetben az emberélet megóvása, és ezt követi az állat-, majd a vagyonvédelem.

A szakember arra használta ki a szomorú esetet, hogy a gyermek könnyebb sérüléseivel járó kaland médiaérdeklődése nyomán felhívja a figyelmet a biztonsági szempontokra.

„Nincs az az intézkedés és rácsmennyiség, ami megóvja a látogatókat a veszélytől, ha nem veszik figyelembe a tiltásokat” – vallja Hanga Zoltán. „Egy kerítés sem véletlenül van ott, ahol van. Ha a látogatók nem tartják be a szabályokat, arra nem lehet felkészülni.”

Az utóbbi napokban egy a hírek szerint öngyilkos hajlamú, más források szerint alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatt lévő férfi esztelensége miatt két oroszlán is az életével fizetett Chilében. Megkérdeztük a szóvivőt, nem tartanak attól, hogy ötletet kapnak a bizonytalan értelmi-érzelmi képességű emberek a suicid esetekből.

„Ha valaki komoly szellemi és fizikai erőfeszítést képes tenni azért, hogy bejusson egy veszélyes állathoz, akkor építhet egy állatkert második, harmadik, huszonharmadik kerítést, aligha tudja kivédeni a kivédhetetlent” – vallja a szóvivő.

Hanga Zoltán elmondta még, az intézkedési tervek pontosan megszabják, mikor, kinek, mi a feladata veszélyhelyzetben. A fentieken túl a fő szempont az, hogy mindig arányos eszközt kell használni, és csak a legvégső esetben jöhet szóba az éleslövedék. A fúvócsőből vagy sűrített levegős puskából kilőhető kábító lövedék használatára életveszély elhárításakor nem mindig van idő. Olykor azonban ilyen esetben is van más megoldás, locsolótömlővel is tartottak már távol oroszlánt Indiában, hogy megmentsék egy ketrecébe mászott részeg életét.

Vádat emelhetnek a gondatlan szülők ellen

Az Ohio állambeli rendőrség közölte, vizsgálják a gyermek szüleinek felelősségét Harambe lelövése miatt. A rendőrség utána megvitatja az ügyészekkel, emeljenek-e vádat az ügyben, közölte Joe Deters Hamilton megyei ügyész. Az állatok kizsákmányolása ellen harcoló SAEN nevű állatvédő szervezet panaszt terjesztett be a hatóságokhoz, amelyben az állatkertet gondatlansággal vádolta. Az a tény, hogy a gyermek képes volt átmászni a kerítésen, szerintük az állatkert hanyagságára utal, amelyért meg kell büntetni az állatvédelmi törvény világos és végzetes megsértése miatt, írták. Szemtanúk beszámoltak arról, hogy a gyermek a gorillák otthonánál hangot adott annak, hogy be akar jutni az állatokhoz, majd átmászott az egy méter magas kerítésen, áthatolt a bokrokon, és beleesett a sekély vizesárokba. Több mint 500 ezer ember írta alá a tiltakozásokat, amelyek élesen bírálták a rendőrséget és az állatkertet, amiért lelőtték a gorillát és a szülők felelősségre vonását követelték, amiért nem vigyáztak gyermekükre.

Emberáldozat: oroszlán, orangután, farkas

Egy chilei férfi véget akart vetni az életének, meztelenre vetkőzött, és bemászott a helyi állatkertben az oroszlánok ketrecébe. A ragadózók rátámadtak, az állatkert alkalmazottjai pedig csak úgy tudták megmenteni, hogy lelőtték a nagyvadakat. Nem volt gyorsan ható kábító lövedék kéznél, ezért kellett megölni egy hímet és egy nőstényt. „Mélyen megrázott minket a veszteség” – nyilatkozta az állatkert igazgatónője. A férfi nadrágjában találtak egy levelet, amelyből úgy tűnik, öngyilkos akart lenni. Múlt év őszén Duisburgban orangutánt lőttek le, mert egy elfelejtett bereteszelés miatt az állat szökni próbált. Négy éve a nagyszebeni állatkertből a gondozója rosszulléte miatt megszökött tigrist lőttek le. Tavaly a pécsi állatkertből eliszkolt szürke farkast kellett kilőni. Szatyor Miklós igazgató állítása szerint gyorsan kellett döntenie, az állat 60-70 méterre volt tőlük, és bár altatólövedék is volt náluk, annak a hatótávolsága nem éri el ezt. Szatyor ellen nem indult vizsgálat, de mivel fokozottan védett fajról van szó, 400 ezres környezetvédelmi bírságot kapott.

állat gorilla állatkert Farkas
Kapcsolódó cikkek