Közélet

Orbán és Trump kapcsolatáról ír a Le Monde

Mindkét politikus túlzó nyelvezetet használ, csodálattal tekintenek Putyinra, tekintélyelvűen gondolkodnak a demokráciáról, és ellenérzéssel vannak a hatalmi fékek iránt - írja a Le Monde.

Orbán Viktor azon kevesek egyike, aki Donald Trumpot támogatják Európában címmel közölt tudósítást a Le Monde. A francia lap emlékeztetett arra, hogy az amerikai republikánus elnökjelöltről a magyar miniszterelnök kizárólag pozitívan beszél, s úgy értékeli, hogy megválasztása áldás lenne az öreg kontinens számára. A lap szerint ez furcsa állásfoglalás egy olyan kis NATO-tagállam részéről, amelyet a republikánus politikus bírált amiatt, hogy nem járul eléggé hozzá a közös védelmi kiadásokhoz.

"Orbán Viktor a legmagasabb szintű vezető az Európai Unióban, aki nyíltan kampányol Trump mellett, akivel a 2010 óta kormányzó nacionalista politikus teljesen azonosul" - hangsúlyozta a szerző. Blaise Gauquelin szerint mindkét politikus túlzó nyelvezetet használ, csodálattal tekintenek Vlagyimir Putyin orosz elnökre, tekintélyelvűen gondolkodnak a demokráciáról, és ellenérzéssel vannak a hatalmi fékek iránt. Ezenkívül kerítések emelésével állítanák meg a migránsokat, a gazdasági protekcionizmust hirdetik és az identitási befelé fordulásnak is engednek. A Le Monde szerint ugyanakkor Orbánt távol tartják az amerikai jobboldal hagyományosan befolyásos hálózataitól, amely óvatosan tekint a Kremllel való kapcsolatára, és arra, ahogy képes a többi közép-európai országot befolyásolni.

Donald Trump Orbán Viktor lapvélemény
Kapcsolódó cikkek