Közélet

Árverezik Töröcskei és Simicska parkolóit

Október 28-tól november 17-ig lehet pályázni a tavaly márciustól felszámolás alatt álló Platinium Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Budapesten, a XI. kerületben lévő teremgarázsokban található 22 darab gépkocsibeállójára az Elektronikus Értékesítési Rendszeren, egyenként 2,92 millió forintos bruttó kikiáltási áron. Ugyanezen az áron a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) egyszer már – augusztus vége és szeptember közepe között – megpróbált túladni a parkolóhelyeken, ám egyetlen ajánlat sem érkezett. Jelenleg egyébként gépjárművek állnak a beállók többségén, mivel azokat az értékesítésükig bérbe adja a Platinium felszámolója.

Az egyéb hitelnyújtással foglalkozó Platinium 2005-ben jött létre, 150 millió forintos alaptőkéjének felét a Töröcskei István egykori bankár és felesége által tulajdonolt T & T Vagyonkezelő Zrt., 33,33 százalékát a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Mahir Magyar Hirdető Zrt., míg 16,67 százalékát a Töröcskei több érdekeltségében vezető pozíciót vállalt, az Új Piacok Kereskedőház Zrt.-ben pedig tulajdonostárs Deák Klára Dé és Dé Pénzügyi Tanácsadó Kft. dobta össze. Később a Platinium alaptőkéje előbb 5 millióval 155 millióra nőtt, majd azt 2013 szeptemberében 93 millióra szállították le a tulajdonosok, akik köre időközben kettővel nőtt: magánszemélyként Töröcskei és a Bald Pénzügyi Tanácsadó Kft. szállt be.

A Magyar Nemzeti Bank 2014 novemberében rendelt ki felügyeleti biztost a Platiniumhoz, melynek tevékenységi engedélyét tavaly februárban vonta vissza, rá egy hónapra pedig megindult a felszámolása. Ennek kezdetén a cég saját tőkéje mínusz 1,2 milliárd forint volt, miközben kötelezettségei 1,4 milliárdot tettek ki. Legnagyobb hitelezője a Széchenyi Kereskedelmi Bank volt, amely ugyancsak 2014 novemberében dőlt be, többségi tulajdonosa a

T & T, míg a kisebbségi a Nemzetgazdasági Minisztérium volt.
Egyébként nemcsak a Platinium parkolói iránt nem érdeklődött senki, a 2015 júniusában 43,5 millió, illetve 29 millió forintért meghirdetett, két rákosmenti, belterületi beépítetlen ingatlanjára sem érkezett vételi ajánlat, s azok eladásával azóta a PSFN nem próbálkozott újra.

Simicska Lajos parkoló PSFN Platinium Pénzügyi Szolgáltató Zrt.
Kapcsolódó cikkek