Közélet

Rákaptak a konyakra a kínaiak

Hét százalékkal nőtt a minőségi égetett szeszes italokat gyártó Rémy Cointreau kiigazított üzemi eredménye: a francia cégcsoport 124 millió eurós profitot termelt üzleti évének szeptemberrel zárult első félévében. Ha a devizaárfolyamok kedvező alakulását is figyelembe vesszük, akkor 15,9 százalékra jön ki a profitbővülés. A 76,6 millió eurós adózott eredmény 11,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi időszakét, a profitmarzs – üzemi szinten – közel 3 százalékponttal 24 százalék fölé nőtt, ami jelentős hatékonyságjavulást takar.

A féléves forgalom 2,5 százalékkal 513 millió euróra nőtt. Az adósságállományból március óta tízmillió eurót sikerült lefaragni, így az 448 millió euró volt az időszak végén. A jó teljesítményért egyrészt a prémiumkategóriájú italmárkák iránti igény amerikai felfutása, másrészt a kínaiak konyakfogyasztásának megugrása áll. Itt az első exkluzív szaküzlet megnyitása mellett a csúcskategóriás 1738 Accord Royal és a Louis XIII konyakok megnövekedett forgalma segítette a Rémy Cointreau-t. Az ázsiai piac immár a bevételek negyedét szolgáltatja. A repülőtéri utasforgalom idei erős növekedése miatt a vámmentes boltokban is több szeszes italt tudtak eladni

A vállalat vezetése elégedetten nyilatkozott az elért eredményekről, egyúttal megerősítette az üzleti évre szóló profitkilátásait. A gyorsjelentés közreadása után 2 százalékot erősödött a cég papírjainak árfolyama Párizsban.

konyak
Kapcsolódó cikkek