Közélet

Törvényt írnának, hogy ne lehessen megfúrni a felcsúti kisvasút továbbépítését

52 oldal a közlekedéssel összefüggő egyes törvények módosításáról - nem ez az a tipikus törvényjavaslat, ami nagy politikai viharokat szokott kavarni. Most azonban ez mégis megtörténhet: a 444.hu szúrta ki, hogy az indítványba több igencsak érdekes részletet is elrejtettek.

Elsőként például a „a közforgalmú vasúti járművek biztonságos üzemeltetésével közvetlenül összefüggő műszaki adatok” 30 évre titkosíthatóak lesznek, elvileg a terrorveszélyek miatt.  A MÁV vagy a BKV elég széles mérlegelési jogot kap arra, hogy eldöntse, milyen adatot hajlandó kiadni, bár nem egyedül döntenek majd. Egy belügyminiszteri véleményezést kell majd kérniük a titkosítás előtt. Így tehát az sem lehetetlen, hogy a metróügyekről, vagy épp a vasút körüli közbeszerzések állami támogatásáról tudunk meg egyre kevesebb információt.

A törvényjavaslat egy másik része felhatalmazza a kormányt, hogy rendeletben állapíthassa meg a "közlekedési infrastruktúra-beruházás megvalósításához szükséges, legfeljebb 200 méter szélességű területsávot vagy nyomvonalat". Ez a szabályozás a mostani hatósági eljárást politikai szintre emelné, így a helyiek tiltakozását könnyebben lehetne félresöpörni, ha nem tetszik nekik egy építkezés nyomvonalának terve. Mint például ahogy most Etyeken tiltakoznak a felcsúti kisvasút meghosszabbítása ellen. ha a kormány rendelettel jelöli ki a nyomvonalat, akkor azt már jogszabály írja elő, ami ellen gyakorlatilag lehetetlen jogorvoslattal élni.

vasút Felcsút
Kapcsolódó cikkek