Közélet

Szerbek ellen elkövetett háborús bűnök miatt vádat emeltek egy szarajevói rendőrségi vezető ellen

Vádat emelt a boszniai ügyészség Dragan Vikic szarajevói rendőrségi vezető, Jusuf Pusina egykori védelmi miniszter, valamint további két ember ellen, mert a gyanú szerint az 1992-1995-ös boszniai háború idején, Szarajevó ostromakor háborús bűnöket követtek el szerb foglyok ellen.

A vádirat szerint a négy férfi 1992 áprilisában a szarajevói rendőrség tagjaiként a hadifoglyok védelméről szóló genfi egyezménnyel össze nem egyeztethető módon léptek fel, amikor tudomást szereztek arról, hogy az akkori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) nyolc tagját elfogták és kivégezték a bosnyákok, mégsem tettek semmit ennek megakadályozására. A vádlottak tudtak az eseményekről, vagy tanúi voltak azoknak, mégsem fogták el az elkövetőket - írta az ügyészség. A dokumentum szerint a hosszan tartó nyomozás során több tucat tanút hallgattak ki, és nagy mennyiségű bizonyítékot gyűjtöttek.

Két katona holttestének maradványait megtalálták, a többiek után még kutatnak. Dragan Vikic csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy semmi köze nincs az ügyhöz.

A boszniai szerb erők - az egykori Jugoszláv Néphadsereg támogatásával, később a kivont JNA hátrahagyott fegyverzetével - 1992 áprilisa és 1995 decembere között tartották ostrom alatt Szarajevót, ez idő alatt mintegy 11 ezer ember vesztette életét a városban.

Jugoszlávia szarajevó bosznia háborús bűnök
Kapcsolódó cikkek