Közélet

Brexit: a brit és magyar érdekek továbbra is közösek

Iain Lindsay brit nagykövet szerint a Brexit nem befolyásolja a magyar és brit közös érdekeket, amelyek jó kapcsolatot biztosítanak a két ország között.

A britek unióból való kilépésével kapcsolatban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón a nagykövet hangsúlyozta, a brit kormány bízik benne, hogy képes lezárni a tárgyalásokat két év alatt, majd szabadkereskedelmi egyezmények útján ezt követően is erős partnerek maradnak az Európai Unióval. Több évtizedes közös munkáról van szó, közös érdek, hogy a kilépés után is megmaradjanak jó kapcsolatok, ezért fontos, hogy a tárgyalásokhoz pragmatikusan álljanak hozzá - jelentette ki Iain Lindsay.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A brit és magyar érdekek továbbra is közösek - fotó: AFP A brit és magyar érdekek továbbra is közösek - fotó: AFP[/caption]

Beszédében aláhúzta: a kilépés után is Európa második legnagyobb gazdasága lesz a brit, ezért konstruktív megállapodásra van szükség, és a tárgyalásokon nem csak a kilépésről, hanem a jövőbeni kapcsolatokról is egyeztetnek. "Az emberek nem arra szavaztak, hogy azért lépjenek ki, hogy rosszat tegyenek az unióval, hanem azért, hogy nagyobb beleszólásuk legyen a saját életük alakulásába" - mondta a nagykövet, akinek véleménye szerint magától értetődő, hogy az uniónak és a tagországoknak erős és szoros bilaterális megállapodásokra van szüksége a kilépést követően. 

Az MTI azon felvetésre, hogy a légiközlekedési szektornak minél előbb tudnia kell, mik lesznek a körülmények, Iain Lindsay azt mondta, Theresa May miniszterelnök világossá tette: addig, amíg az ország az unió tagja, az uniós jog érvényes a nemzetközi üzleti kapcsolatokra, a kilépés utáni napon pedig a brit jog fog erre vonatkozni. Hozzátette azonban, hogy amennyiben szükséges, a brit kormány igazítani fog a szabályokon. A cél az, hogy a legkisebb mértékben zavarják a gazdasági és kereskedelmei kapcsolatokat és az uniónak is ez az érdeke - tette hozzá.

A jogalkotási folyamat idén ősszel kezdődik el, de csak azon a napon lépnek életbe a passzusok, amikor az ország kilép az unióból. A tárgyalások májusban kezdődnek arról, hogy az ország az unióból való kiválás után tagja marad-e "Nyílt égbolt" légiközlekedési rendszernek. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), valamint a több brit légitársaság is azt kérte korábban a brit kormánytól, hogy minél előbb tisztázzák a légiközlekedésre vonatkozó szabályokat, mert a társaságok egy évre előre alakítják a menetrendjüket, ezért tisztában kell lenniük a szabályokkal.

Theresa May brit miniszterelnök szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásától Brüsszelben szerdán átadott értesítés azt jelenti, hogy immár "nincs visszaút", az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Donald Tusk az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője erre egy Twitter üzenetben, szűkszavúan üdvözölte a döntést.

Brexit Európa unió Iain Lindsay
Kapcsolódó cikkek