Közélet

Gyenge évkezdet a Babakötvénynél

Az idén januárban és februárban több Start-számlát nyitottak, mint tavaly. A bankoktól kevés ügyfél csábult át, viszont 45 fiatal már hozzájutott a megtakarításához.

A tavalyinál valamivel jobban indult az év a számára. A tavalyi 3588-hoz képest most 4288 Start-számlát nyitottak a szülők az első két hónapban a Magyar Államkincstárnál, ebből 267 más pénzügyi intézménytől áthozott számla volt – közölte lapunkkal az intézmény. A konstrukció azonban még mindig nem nyerte vissza régi népszerűségét: csupán minden negyedik-ötödik kisbabáról gondoskodnak ily módon a szülők, holott 2011-ben még csaknem minden második gyereknek megnyitották a számlát.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]tavalyinál valamivel jobban indult az év a Babakötvény számára - fotó: Shutterstock tavalyinál valamivel jobban indult az év a Babakötvény számára - fotó: Shutterstock[/caption]

Pedig a számlanyitással semmit sem kockáztatnak a szülők, a Start-számlának ugyanis nincsenek költségei, a megtakarítás kamatadómentes, sőt az oda érkező befizetések után még 10 százalékos, alapesetben évente maximum 6 ezer forintnyi állami támogatás is jár. A kincstári számlákon lévő pénzből úgynevezett Babakötvényt vásárolnak, a változó kamatozású állampapír aktuális kamata ráadásul az inflációhoz igazodik, 3 százalékponttal haladja meg a pénzromlás ütemét. A legtöbb sorozat aktuális kamata most 3,4 százalékos, a 2032-ben lejáróé pedig kereken 3 százalék.

Az államkincstárnál 2012 októbere óta futott fel a Start-számla program, azóta került az intézmény monopolhelyzetbe annak köszönhetően, hogy a piaci hitelintézetektől megvonták az új számlák nyitásának jogát. Február végén így már csaknem 119 ezer Start-számlát vezettek a kincstárnál. Korábban a bankoknál nyitották meg a szülők a számlák többségét, a piaci hitelintézeteknél viszont nem érhető el a Babakötvény, csak alacsony kamatozású betéteket kínálnak. A nyilvánvaló előnyök ellenére viszonylag kevés számlát vittek át eddig a bankoktól a kincstárhoz, a számláló 8877-nél jár. A kincstári értékesítési pontok is csak kisebb mértékben járulnak hozzá a számlanyitásokhoz, 2013 áprilisa óta 20 840 számlát nyitottak ezeken a kirendeltségeken, a Start-számlák döntő részét tehát továbbra is a nagy kincstári fiókokban indítják el.


A megnyitott számlákon lassan gyűlik a pénz, az idén az első két hónapban 1,44 milliárd forintot írtak jóvá rajtuk, ebből 1,26 milliárd forintot fizettek be természetes személyek. A többi az államtól származhat, amely eleve 42,5 ezer forintnyi életkezdési támogatást ad minden újszülöttnek. Start-számlát akkor érdemes nyitni, ha ezt a szülő gyarapítani szeretné további rendszeres kis összegű befizetésekkel. Az összes kincstári számlán egyébként valamivel több mint 29 milliárd forintnyi Babakötvényt halmoztak fel eddig.


Szintén 2012 októbere óta van lehetőség arra, hogy a 2006 előtt született, de még 18 év alatti gyerekek számára is megnyissák a Start-számlát. Ők az életkezdési támogatást ugyan nem kapják meg, a befizetésekre járó 10 százalékos támogatás viszont nekik is jár. Annyi kikötés azért van, hogy a számlát legalább három éven át vezetni kell. Azok közül a fiatalok közül, akiknek kamaszkorukban nyitottak a szüleik Start-számlát a kincstártól, többen betöltötték már a 18. évüket, és fel is tudták venni a megtakarítást. A kincstár közlése szerint eddig 45 ilyen értékpapírszámláról történt kifizetés, és a fiatalok átlagban 587 722 forintot kaptak kézhez.

Magyar Államkincstár Start-számla babakötvény
Kapcsolódó cikkek