Közélet

Ma kezdődik a Heineken-törvény vitája

Az Országgyűlés ma kezd vitát arról a kormánypárti javaslatról, amely betilthatóvá tenné az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatát.

A képviselők az ülésnap végén kezdhetik tárgyalni az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló kormánypárti javaslatot. Az indítvány benyújtóinak egyike, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

Miután Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a múlt hét elején előterjesztette az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló törvényjavaslatot, a söripar és a közvélemény a Heineken és az Igazi Csíki Sör erdélyi vitájának újabb fejezeteként értelmezte a lépést. A beadvány azt vetíti előre, hogy tilos lesz Magyarországon horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet haszonszerzés céljából felhasználni, megjeleníteni, az azzal ellátott árut vagy szolgáltatást értékesíteni.

A hazai áruházak polcain nemcsak a Heineken sör, hanem például a San Pellegrino olasz ásványvíz címkéjén is találkozhatunk vörös csillaggal, a törvény „címzettje” azonban a kereskedők szerint a holland söripari konszern.  Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője elismerte: a Heineken valóban érintett, de a sört senki nem akarja betiltani, a címkén lévő vörös csillagról van szó.

heineken-törvény önkényuralmi jelképek kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek