Közélet

Csütörtökön ismét megbénult a horvát határ

Csütörtökön ismét fennakadások voltak a szlovén-horvát határon az Európai Unió azon rendelkezése miatt, amely szerint a schengeni külső határokat átlépőknek módszeres ellenőrzésen kell átesniük - közölte a horvát és a szlovén sajtó.

A hosszadalmas várakozások elkerülése végett a szlovén belügyminisztérium a délelőtti órákban néhány órára felfüggesztette szigorított határellenőrzést és csak szúrópróbaszerű, célzott ellenőrzéseket végeztek.

Csütörtökön reggel a személygépkocsik három és fél órát, az autóbuszok két órát várakoztak az átkelésre a horvát-szlovén határátkelőhelyeken. Ahogy helyre állt a forgalom, a szlovén hatóságok ismét visszaállították a szigorított határellenőrzést. A húsvéti ünnepek miatt újabb torlódásokra számítanak a határ mindkét oldalán.

Miro Cerar szlovén kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott: Szlovéniának be kell tartania az uniós rendeletet, ha továbbra is a schengeni övezetben akar maradni.

"A különböző intézkedések bevezetése mellett, amelyek arra irányulnak, hogy csökkentsék a várakozási időt és a feltorlódott gépkocsisorokat a határokon, a rendeletet be kell tartani és alkalmazni kell" - mondta, majd hozzáfűzte, hogy Horvátországnak is ezt kell tennie, ha a schengeni belső határok nélküli térséghez akar tartozni.

A kormányfő megerősítette, hogy telefonon beszélt Andrej Plenkovic horvát államfővel a határokon fennálló problémáról, de - mint mondta - az Európai Bizottsággal is folyamatos kapcsolatot tart fenn, ők pedig azt kérik, hogy Ljubljana alkalmazza a rendeletet.

Cerar jelezte: amennyiben Horvátország meg akarja változtatni az érvényben lévő schengeni kódexet, abban az esetben a többi európai uniós tagállamot kell erről meggyőznie. Szlovénia be fogja tartani a hatályos uniós törvényeket, természetesen kihasználva azokat a lehetőségeket, amelyeket a törvény biztosít, ilyen a fennakadások csökkentésére irányuló, ideiglenesen felfüggesztett, szúrópróbaszerű, célzott ellenőrzés - tette hozzá.

A horvát sajtóértesülések szerint Zágráb diplomáciai úton arra kérte Ljubljanát és Budapestet, hogy Horvátországhoz hasonlóan ideiglenesen függessze fel a szisztematikus határellenőrzését határain. Cerar valószínűleg erre a kérésre reagált közleményében.

Péntektől az Európai Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és össze kell vetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával (SLTD), hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban. A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan uniós belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről, a közút mellett kiterjed a vasúti, a légi és a tengeri határokra is.

Szlovénia schengeni övezet Horvátország határellenőrzés Európai Unió
Kapcsolódó cikkek